Pět týdnů dovolené nemusí u poslanců projít. Firmám to zvýší náklady, tvrdí kritici

ČTK ČTK
6. 3. 2020 11:35
Do závěrečného kola se ve sněmovně dostal návrh KSČM na prodloužení zákonné dovolené pro zaměstnance o týden nejméně na pět týdnů. Předloze hrozí v souvislosti s dřívějšími postoji sociálního a hospodářského výboru zamítnutí. V pátečním druhém čtení poslanci žádné úpravy nenavrhli. Dolní komora by mohla hlasovat o novele zákoníku práce ještě na nynější schůzi.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Komunisté hájí prodloužení základní dovolené argumentem, že zaměstnanci, jejichž odměňování je závislé na státním rozpočtu, mohou čerpat pět týdnů ročně už nyní. Ostatní zaměstnance současná právní úprava poškozuje, uvedl za předkladatele Stanislav Grospič.

Zpravodaj sociálního výboru Petr Beitl (ODS) poukazoval na to, že návrh nebyl projednán se zaměstnavateli. Připomněl mimo jiné odmítavé stanovisko Hospodářské komory, podle níž by náklady zaměstnavatelů vzrostly zhruba o 35 miliard korun ročně.

Grospič uvedl, že obavy Hospodářské komory chápe. Podotkl však, že čtyři pětiny zaměstnavatelů už pětitýdenní dovolenou zaměstnancům poskytují.

Možnost prodloužení základní výměry dovolené zaměstnavatelem by předloha KSČM ponechala. Nezměnila by délku dovolené učitelů a akademických pracovníků vysokých škol, která činí osm týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy