Pětinu nových bytů v Praze skoupí cizinci. Roste počet zájemců z Asie

ČTK ČTK
19. 8. 2019 9:15
Podíl cizinců na nákupech nových bytů v Praze zůstává letos podobný jako v loňském roce, v průměru se pohybuje kolem 20 procent. Převažují Slováci, dále klienti ze západní Evropy nebo zemí bývalého Sovětského svazu. Zájem mají převážně o menší byty, často v luxusnějších projektech. Vyplývá to z údajů od developerů. Většina z nich působí v Praze.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Matej Slávik

"V posledních pěti letech je podíl cizinců kupujících v Česku byty stabilní. U nás se pohybuje od 20 do 23 procent. Zhruba polovinu tvoří Slováci. Spíše klesá podíl zájemců ze zemí bývalého Sovětského svazu a narůstá podíl kupujících ze zemí západní Evropy. Nejčastěji cizinci kupují menší byty, především dispozice 2+kk," uvedla mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Finep Slováky jako cizince neeviduje, bez nich je podíl cizinců od deseti do 12 procent. Podle mluvčího firmy Davida Jiruška po Slovácích nejvíce nové byty nakupují Němci, Rakušané, Britové, Američané, Izraelci a obyvatelé zemí bývalého SSSR. Roste podíl kupujících z Asie.

"Podíl cizinců se pohybuje zhruba mezi 20 až 40 procenty. Záleží na charakteru bytového projektu. Nejčastěji jde o obyvatele zemí bývalého Sovětského svazu a dále pak také o Slováky," doplnil mluvčí Trigemy Radek Polák.

U společnosti Star Group podle ředitele české pobočky Tala Groznera převažují Slováci, Ukrajinci nebo Rusové, cizinci dohromady kupují asi desetinu nových bytů.

"Naše klientela je převážně česká, cizinci u nás kupují přibližně 15 procent bytů. Pokud jde o národnost, většinou pocházejí z Ruska nebo Asie," sdělila obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová.

Podle majitele skupiny T.E Martina Hubingera jednoznačně převažují Češi nebo smíšené páry, v menší míře lidé ze zemí Evropské unie. "Ostatní národnosti se mezi našimi zákazníky objevují jen nárazově," podotkl Hubinger.

Společnost JRD eviduje zhruba pětinový podíl zahraniční klientely. Podle výkonného ředitele Martina Svobody pocházejí zejména z Ruska, Německa, Nizozemska a Vietnamu.

V poslední době se příliš nemění ani podíl prodaných nových bytů, které si lidé kupují jako investici, nikoliv pro vlastní bydlení. Zůstává asi třetinový. Záleží na lokalitě, nejvíce jich je v širším centru. Jde především o menší byty 2+kk nebo 1+kk. Zatímco před lety mezi investory převažovali cizinci, dnes jsou to spíše Češi. Koupené byty dále pronajímají, nenechávají je prázdné.

 

Právě se děje

Další zprávy