Pětina Čechů změnila loni práci. Kvůli penězům i špatnému šéfovi

ČTK kah ČTK, kah
28. 1. 2020 12:51
V uplynulých šesti měsících změnilo zaměstnání 20,5 procenta Čechů. Další více než pětina lidí si aktuálně jinou práci aktivně hledá či se po zajímavých pracovních příležitostech u jiného zaměstnavatele poohlíží. Se současným zaměstnavatelem je spokojeno 65 procent lidí. Vyplývá to z globálního průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: DataLife

Míra fluktuace byla mírně vyšší u mužů (21,5 procenta) než u žen (19,5 procenta). Nejčastěji šlo o nejmladší věkovou kategorii zaměstnanců (18 až 24 let). Jako nejčastější důvod pro změnu zaměstnavatele uváděli respondenti nespokojenost se současným zaměstnavatelem (celkem 35 procent, u mužů však 41 procent), získání lepších pracovních podmínek (celkem 32 procent, u žen 42 procent) a osobní touhu po změně (22 procent).

Pokud jde o obory, největší fluktuace zaměstnanců byla v telekomunikacích a poštovních či doručovacích službách, tradičně v hotelnictví a stravování, ve finančních službách a také ve výrobě potravinářských výrobků.

Proti předchozímu období výrazně více respondentů měnilo práci kvůli nespokojenosti se svým zaměstnavatelem. "Toto zjištění je poměrně překvapivé, zejména v kontextu toho, že rok 2019 byl rokem zvyšování mezd a vylepšování pracovních podmínek napříč obory i regiony," uvedla marketingová manažerka české pobočky Randstadu Alžběta Honsová.

Od kandidátů, kteří mění práci, je podle ní slyšet jeden hlavní jmenovatel, kterým je nespokojenost s kulturou firmy, s její atmosférou nebo s přímým nadřízeným. To bývá hlavním spouštěčem ke změně práce v situaci, kdy se vyskytne finančně lepší nabídka.

Podobné výsledky vyšly také v anketě na stránkách společnosti Profesia.cz. I podle ní změnilo práce v posledních měsících 20 procent lidí, většinou ve věkové kategorii 18 až 34 let. "Jde zejména o lidi, kteří získali nějaké zkušenosti, a ty chtějí zhodnotit u nového zaměstnavatele, jenž jim nabídne lepší finanční ohodnocení nebo kariérní příležitost," říká Michal Novák z Profesia.cz.

Podle něj největším "motivátorem" zůstává finanční ohodnocení, jako důvod pro změnu místa jej uvedla více než třetina respondentů (36 %). Pozice dalších dvou příčin je vyrovnaná - druhé místo získala potřeba změny (23 %), srovnatelný počet lidí měnil místo kvůli neshodám se šéfem nebo kolegy (22 %).

I další dvě možnosti volilo podobné množství respondentů: 10 % z nich šlo za lepší možností kariérního růstu a 9 % lidí střídalo zaměstnavatele kvůli dojíždění.

Ženy s dětmi hledají časově flexibilní práci

Ženy jsou při hledání nové práce aktivnější než muži, novou práci si aktivně hledá devět procent žen a pouze 4,6 procenta mužů. Nejaktivněji nové zaměstnání hledají ženy ve věkové kategorii 35 až 44 let (14 procent) a muži ve věkové kategorii 25 až 34 let (devět procent).

"Ženy, které hledají novou práci, jsou nejčastěji matky od rodin. Zajímají je zejména ty nabídky, které umožňují časovou flexibilitu. U kancelářských profesí je částečná práce z domu či pružná pracovní doba již poměrně etablovaná. V ostatních oborech však nabídka flexibility, ať už jde o zkrácené úvazky či možnost upravit si pracovní dobu, stále pokulhává," dodala Honsová.

Podíl zaměstnanců, kteří se velmi obávají, že by mohli přijít o práci, zůstává na šesti procentech. Víc se bojí muži (6,7 procenta) než ženy (5,2 procenta). Relativně větší obavy ze ztráty práce mají lidé pracující v telekomunikacích a poštovních či doručovacích služeb, v sektoru velkoobchodu, maloobchodu a distribuce a také ve výrobě a průmyslu. Tam jde primárně o lidi, kteří pracují na dobu určitou a jsou závislí na sezónní poptávce.

 

Právě se děje

Další zprávy