Dárky koupím v listopadu, vejdu se do šesti tisíc, plánují Češi. Pak se nechají unést

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 25. 11. 2018 23:09
Ačkoliv chtějí za dárky v průměru utratit necelých šest tisíc, většinou nakonec nechají v obchodech o pár tisíc víc. Při nakupování jednají impulzivně a důvodem k bezhlavému zadlužení bývá nejčastěji spotřební elektronika.
Foto: iStock

Fakt, že si Češi nejvíce půjčují peníze před Vánocemi, nejspíše nepřekvapí. Šokující je však skutečnost, že každý druhý se v tomto období zadlužuje rizikově.

Objem úvěrů roste ve srovnání s průměrem celého roku v polovině listopadu a na začátku prosince až o pětinu. Konec roku je také obdobím, kdy jsou lidé na svých účtech nejvíce v minusu. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury Kantar provedeného pro Poradnu při finanční tísni a Sdružení českých spotřebitelů.

Foto: Poradna při finanční tísni

Zkušenosti s půjčkou v předvánočním období má téměř pětina Čechů.
Zatímco v průběhu celého roku si rizikově půjčuje čtvrtina populace, v předvánočním období je to až 47 % lidí.

"Předvánoční období je z hlediska půjček a úvěrů tradičně velmi rizikové. V období vrcholících předvánočních nákupů mají spotřebitelé daleko více tendenci chovat se impulzivně a pro pořízení dárku využít nabízeného úvěru, aniž by se důkladně seznámili s jeho podmínkami," říká Viktor Vodička, ředitel Sdružení českých spotřebitelů.

Důvod pro půjčku na vánoční dárky je vcelku jednoduchý, lidé prostě nemají dostatek hotovosti. Ve většině případů jde o přechodný nedostatek, jen zhruba ve 20 % jde o dlouhodobý nedostatek financí.

Ačkoliv většina dotázaných Čechů má v plánu utratit zhruba šest tisíc korun, nakonec sáhnou hlouběji do kapsy. "Záměry jsou dost konzervativní. Skutečné výdaje jsou většinou vyšší. V průzkumu jsme se dostali na částku necelých devíti tisíc korun. Předpokládám ale, že letos bude částka ještě vyšší, neboť nákupní apetit a ochota podstoupit riziko splácení dluhů, bude větší," říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni. 

Velký zájem o půjčky na konci roku potvrzuje i Česká spořitelna, největší banka na trhu v počtu klientů. "Tradičně největší zájem o spotřebitelské úvěry zaznamenáváme v listopadu a na začátku prosince, kdy je zájem o půjčky v průměru o pětinu vyšší než v ostatních měsících roku. Naopak v březnu až v květnu evidujeme největší zájem klientů o konsolidaci úvěrů, z nichž velkou část představují právě spotřebitelské půjčky od prodejců a nebankovních společností," říká Lukáš Kropík z tiskového oddělení spořitelny. 

Největší hrozbou jsou půjčky do výplaty

Lidé by měli podle Šmejkala vždy, a v předvánočním období to platí dvojnásob, velmi obezřetně přistupovat k tomu, jakým způsobem se rozhodnou financovat nákupy spojené s Vánocemi a dárky obecně.

"Pokud se z důvodu i krátkodobého nedostatku financí rozhodnou pro půjčku, měli by jít jednoznačně k zavedené úvěrové či bankovní instituci, která je detailně seznámí se všemi podmínkami čerpání úvěru," doplňuje Šmejkal.

Pokud jde o konkrétní úvěrový produkt spojený s nákupem vánočních dárků, jedná se především o nákup spotřebního zboží na splátky, těsně následuje spotřebitelský úvěr či půjčka u banky, kontokorent, malá půjčka do výplaty a kreditní karta. Přibližně každý desátý využije půjčky od rodinných příslušníků.

Největší starost dělají odborníkům právě malé půjčky do výplaty. "Často si je lidé sjednávají přes internet od neidentifikovatelných společností. A vysoké úroky z takové půjčky je pak v lednu a únoru doženou. Právě v tomto období máme o třetinu více klientů, kteří si nevědí rady se svými dluhy," doplňuje David Šmejkal. 

Foto: Poradna při finanční tísni

Co bude pod stromečkem?

Z průzkumu vyplynulo, že nejčastěji si Češi v předvánočním období půjčují na pořízení spotřební elektroniky (45 %), na výdaje spojené s dětmi (26 %), na rekonstrukci či vybavení bytu (21 %) a bílé domácí spotřebiče (15 %). V období před Vánocemi si půjčují spíše lidé mladší a ti, co mají děti. 

Téměř polovina lidí má již v říjnu bližší představu o vánočních dárcích. Nejčastěji chtějí kupovat oblečení či obuv. V těsném závěsu jsou pak hračky, kosmetika, elektronika, knihy a vybavení domácnosti. Oblíbenými dárky budou letos také nápoje a relaxační a lázeňské pobyty.

Kdy a kam na nákupy?

Necelé tři čtvrtiny Čechů (73 %) plánují pořídit dárky nejpozději do konce listopadu. Ženy přitom vyráží na nákupy mnohem dříve než muži. Jen 10 žen ze 100 plánuje nechat nákup dárků na prosinec, u mužů je to 37 ze 100.

Na dřívější nákupy se chystají i v rodinách s dětmi. Na prosinec nechává nákupy 22 % těchto domácností, oproti tomu bezdětní spoléhají na prosincové nákupy až ve 31 %. 

VIDEO: Jaký mobil pod stromeček? Povedený telefon se dá koupit i za pár tisíc

Technews: Jaký mobil si vybrat? | Video: Tomáš Cetkovský, Otakar Schön
 

Právě se děje

Další zprávy