Pět velkých bank zaplatí za ohýbání kurzů miliardy dolarů

ČTK ČTK
20. 5. 2015 17:07
Banky tak za 5,7 miliardy dolarů ukončí vyšetřování, které proti nim americká vláda vedla kvůli manipulacím na devizovém trhu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Washington/New York/Londýn - Pětice velkých mezinárodních bank zaplatí americkým a britským úřadům pokutu v celkové výši zhruba 5,7 miliardy dolarů (asi 140 miliard Kč). Banky tak ukončí vyšetřování, které proti nim americká vláda vedla kvůli manipulacím na devizovém trhu, uvedlo dnes americké ministerstvo spravedlnosti. Banky se tím zároveň vyhnou trestnímu stíhání.

V rámci dohody přiznaly vinu na manipulaci se směnnými kurzy americké banky JPMorgan Chase & Co a Citigroup a britské Barclays a Royal Bank of Scotland (RBS). Tyto bankovní domy přiznaly, že při manipulacích s kurzy amerického dolaru a eura spolupracovaly v období mezi prosincem 2007 a lednem 2013. Švýcarská bankovní skupina UBS přiznala vinu za manipulaci s klíčovými globálními úrokovými sazbami, uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

JPMorgan Chase se vyhne stíhání tím, že americkému ministerstvu zaplatí 550 milionů dolarů, Citigroup mu uhradí 925 milionů dolarů. Barclays dostala pokutu 650 milionů USD a RBS bude muset za ukončení vyšetřování zaplatit 395 milionů USD.

Součástí celkové pokuty je částka 1,6 miliardy dolarů, kterou budou tyto banky muset zaplatit americké centrální bance (Fed). Barclays navíc pošle 1,3 miliardy dolarů úřadu pro finanční služby státu New York, americké Komisi pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) a britskému úřadu pro dohled nad praktikami na finančním trhu.

UBS už dříve oznámila, že zaplatí úřadům pokutu 545 milionů dolarů. Banka přistoupila na to, že přizná vinu v případu manipulace s klíčovou Londýnskou mezibankovní nabízenou sazbou (LIBOR), od níž se odvozují úroky pro řadu soukromých i veřejných transakcí.

Devizový trh je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Denně se na něm zobchodují měny v hodnotě zhruba 5,3 bilionu dolarů (více než 130 bilionů Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy