Pět domů od Metrostavu má špatnou statiku, lidé se musí dočasně vystěhovat

Adam Váchal Adam Váchal
22. 5. 2016 12:00
Metrostav Development začne v pondělí opravovat první z pěti bytových domů, které postavila v pražské Libni. Projekt Galerie nad Vltavou má špatnou statiku. K rekonstrukci zbývajících čtyř potřebuje souhlas všech vlastníků bytů. Obyvatelé dostali na výběr: buď bezplatně bydlet v hotelu, nebo si nechat vyplatit finanční kompenzaci. Někteří se ale stěhovat nechtějí.
Galerie nad Vltavou
Galerie nad Vltavou | Foto: Google Street View

Praha – Obyvatelé pěti bytových domů v pražské ulici Nad Okrouhlíkem se musí dočasně vystěhovat ze svých domovů kvůli špatné statice. Přestože se jedná o teprve třináct let staré stavby, podle stavebního úřadu hrozí obyvatelům nebezpečí a je nutné všechny budovy kompletně opravit. Dva měsíce tak musí lidé bydlet v hotelu či u známých.

"Oprava prvního bytového domu začne v pondělí 23. května a předpokládáme, že potrvá 60 kalendářních dní. Vlastníci bytových jednotek dostali finanční kompenzaci za nemožnost užívání bytů," vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel společnosti Metrostav Development Jiří Procházka.

Právě zmíněná firma pět bytových domů stavěla, tehdy ještě pod názvem Metrostav Investment. Samotnou statiku měla na starosti subdodavatelská firma SURPMO.

Metrostav nabídl všem vlastníkům, že od nich byty odkoupí za cenu, za kterou je v roce 2003 koupili. V případě, že by byli ochotni prodat byt všichni majitelé v jednotlivých domech, zaplatil by jim 120 procent z původní ceny. To však lidé odmítli.

Celkem se v pěti stavbách nachází 126 bytů, ve kterých žije přes tři stovky obyvatel. Společnost všem lidem, kteří se musí odstěhovat, zajistila buď náhradní ubytování v hotelu, nebo jim nabídla finanční kompenzaci. Většina zvolila druhou z variant. Na jak vysoké odškodnění si majitelé bytů přišli, firma odmítla komentovat.

Zatímco oprava prvního z pěti domů odstartuje v pondělí a termín prací by měl být v nejbližší době známý také v případě druhé z budov, u zbývajících třech staveb je oprava komplikovaná.

Stavební společnosti se zatím nedaří na rekonstrukci domluvit s majiteli. Aby mohl práce v jednotlivých domech zahájit, potřebuje k tomu Metrostav souhlas od všech jejich vlastníků. Někteří se však odmítají na dva měsíce odstěhovat a bydlet mimo svůj domov.

Firma se s obyvateli projektu Galerie nad Vltavou snaží domluvit na rekonstrukci již několik let. Na podzim loňského roku se jednání s vlastníky snažila urychlit tím, že se obrátila na stavební úřad Prahy 8 a na problematickou statiku jej upozornila.
Úředníci následně nařídili všem majitelům bytů, aby podepřeli své stropy speciálními podpěrami. Proti tomu však lidé protestovali. Podpěry by totiž museli hradit ze svého a navíc by museli částečně rozebrat své podlahy.

Radnice Prahy 8 si následně kvůli protestům nechala zpracovat nezávislý posudek Kloknerova ústavu ČVUT. Z něj vyplynulo, že okamžité podepření všech stropů není nezbytné. Lidé tak konstrukce nemuseli pořizovat.

 

Právě se děje

Další zprávy