Pentě loni stoupl čistý zisk na 5,4 miliardy korun, pomohl Dr. Max i Fortuna

ČTK ČTK
19. 4. 2016 10:38
Hospodářský výsledek příznivě ovlivnily úspěšné restrukturalizace ve společnostech EMF a Carnibona. Pozitivní výsledky zaznamenal zdravotnický sektor, zejména síť lékáren Dr.Max. Táhly i strategické firmy, Fortuna, banky, zdravotnictví, Aero Vodochody, uvedla firma.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Penta Investments

Praha - Skupině Penta Investments v roce 2015 stoupl čistý zisk na 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč) z předloňských 70 milionů eur (1,89 miliardy korun). Konsolidované výsledky podle mezinárodních účetních standardů dnes oznámili zástupci Penty na tiskové konferenci. Aktiva portfoliových společností skupiny vzrostla o pět procent na sedm miliard eur (189 miliard Kč).

Do nových projektů a také rozvoje v rámci stávajícího portfolia skupina investovala více než 340 milionů eur (9,1 miliardy Kč) a vytvořila více než 2000 nových pracovních míst. Na daních a také sociálních a zdravotních odvodech za své zaměstnance Penta dohromady zaplatila přes pět miliard Kč.

"Pentě se dařilo téměř ve všech oblastech jejího působení. Hospodářský výsledek příznivě ovlivnily úspěšné restrukturalizace ve společnostech EMF a Carnibona. Pozitivní výsledky zaznamenal zdravotnický sektor, zejména síť lékáren Dr.Max," uvedl partner společnosti Marek Dospiva. "Výsledky táhly strategické firmy, Fortuna, banky, zdravotnictví, Aero Vodochody," doplnil partner Penty Jaroslav Haščák.

Penta loni akvizicí vydavatelství regionálních novin (Vltava-Labe-Press) a časopisů (Astrosat) vstoupila na český mediální trh. Navýšením podílu významně posílila ve slovenské zdravotní pojišťovně Dovera. Do sítě ProCare přibyla nemocnice s poliklinikou Medissimo. Zahájením akvizice Sberbank SR Penta posílila svoji bankovní divizi. Do byznysu herního průmyslu v Rumunsku vstoupila pod značkou Fortuny.

Penta připomněla, že padlo rozhodnutí o tom, že společnost Aero po letech postaví letadlo nové generace. V takzvaném brownfieldu pražské Waltrovky vyrostla administrativní budova Aviatica, jejíž kancelářské prostory byly pronajaté ještě před jejím oficiálním otevřením.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

 

Právě se děje

Další zprávy