Penta se nedala odradit. Vstoupila do slovenského deníku Sme

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 10. 2014 22:00
Vedení listu Sme v reakci oznámilo rezignaci a založení nového deníku.
Úvodní stránka serveru SME z minulého týdne.
Úvodní stránka serveru SME z minulého týdne. | Foto: Repro SME, Aktuálně.cz

Bratislava - Poloviční podíl ve slovenském vydavatelství Petit Press, které kromě jiného vydává celostátní list Sme, kupuje slovenská firma Namav s finanční podporou investiční skupiny Penta. Informovala o tom dnes slovenská média. Vedení listu Sme v reakci oznámilo rezignaci a založení nového deníku.

Podíl ve vydavatelství prodávala německá skupina Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG). Společnost Namav je dceřinou firmou soukromé slovenské tiskové agentury SITA. O transakci informoval portál Mediálne.sk. Ředitel Petit Pressu Alexej Fulmek portálu Omédiách.com potvrdil prodej podílu a účast Penty na transakci.

Transakci provází spor mezi dosavadními spoluvlastníky vydavatelství. O změně vlastnických poměrů v Petit Pressu se spekulovalo už delší dobu. Druhým spolumajitelem vydavatelství je Prvá slovenská investičná skupina, která měla na zbylý podíl předkupní právo. Transakce má být dokončena po získání souhlasu slovenského antimonopolního úřadu.

Proti účasti Penty na transakci se v otevřeném dopisu už minulý týden postavila většina redakce listu Sme, který je vlajkovým titulem vydavatelství Petit Press. Vedení redakce dnes ohlásilo založení nového deníku.

"Už nemáme jistotu, že budeme moci publikovat svobodně, a Penta jako spolumajitel nutně ubere z důvěry u našich čtenářů. (...) Náš odchod má být i gestem, že normální lidé se dokážou postavit propojení politiky a byznysu. (...) Ze Sme odcházíme a pokusíme se vytvořit nové médium, které nikdo nebude podezírat, že slouží někomu jinému než čtenářům," napsali šéfredaktor Sme Matúš Kostolný a čtyři jeho zástupci.

"Penta nikdy nebyla vlastníkem a ani investorem do médií, takže žádný novinář nemá zkušenost s Pentou v roli vlastníka či investora," reagovala Penta.

Podle portálu Stratégie.sk tržby Petit Pressu v uplynulých letech klesaly a loni dosáhly 25,1 milionu eur (688 milionů Kč) při zisku zhruba půl milionu eur. Petit Press kromě listu Sme vydává na východním Slovensku list Korzár, dále deník Új Szó, který vychází v maďarštině, jakož i regionální listy a další tituly. Web Sme.sk se řadí k nejnavštěvovanějším portálům na Slovensku.

Finanční skupina Penta nedávno oznámila, že ve spolupráci s nizozemskou investiční společností V 3 Media Holdings kupuje přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. Penta tehdy slíbila, že do obsahu médií zasahovat nebude. Podobně se partner skupiny Jaroslav Haščák v pondělí vyjádřil v reakci na otevřený dopis novinářů listu Sme.

Penta je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Působí především ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodě a v realitním developmentu.

 

Právě se děje

Další zprávy