Penta prodala zverimexy PetCenter za 150 milionů korun

Ekonomika Lucie Hrdličková, Ekonomika
8. 7. 2014 12:13
Novým majitelem řetězce s ročním obratem přes 700 milionů korun se stal bývalý investiční manažer Penty Vladimír Pelán.
Foto: PetCenter

Praha - Investiční společnost Penta prodala po roce vyjednávání síť zverimexů PetCenter, kterou získala v roce 2008 nákupem německé firmy Gimborn - výrobce krmiv a doplňků pro domácí zvířata.

Novým majitelem řetězce s ročním obratem přes 700 milionů korun se stal bývalý investiční manažer Penty Vladimír Pelán.

"Penta prodala svůj stoprocentní vlastnický podíl společnosti MVM Invest,” uvedl mluvčí Penty Martin Danko. MVM Invest podle veřejně dostupných údajů patří právě Pelánovi, který z Penty odešel v roce 2008.

Danko odmítl sdělit, za kolik Penta řetězec PetCenter prodala. Uvedl pouze, že z hlediska byznysu firmy jde o malou transakci. Podle informací serveru iHned.cz koupil Pelán řetězec za 150 milionů korun.

Už jen velké firmy

Společnost PetCenter provozuje 95 prodejen v České republice a 32 na Slovensku. V roce 2013 dosáhla na tržby ve výši 745 milionů korun.

Prodej je reakcí na pozměněnou strategií skupiny, která se chce zaměřovat na větší firmy. "Po dvaceti letech fungování měníme svou strategii na dlouhodobého hodnotového investora. Zužujeme portfolio z dvaceti na zhruba deset firem. Budeme se zaměřovat pouze na ty s minimální roční EBITDA (zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace - pozn. redakce) 20 milionů eur. Cílová EBITDA takových společností však je 50 milionů korun a více," prohlásil v dubnu partner Penty Marek Dospiva.

Letos jde o třetí prodej menší firmy z portfolia Penty, zbavila se už společností PPC a Noves.

 

Právě se děje

Další zprávy