Penta přikoupila další lékárny. Harmonia se změní na Dr. Max

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 9. 2014 15:12
Dr. Max je s více než 320 pobočkami největší lékárenskou sítí v Česku. Cenu transakce firmy nezveřejnily.
Foto: Lékárny Harmonia

Praha – Investiční skupina Penta přikoupila další lékárny do své sítě Dr. Max. Od společnosti Pears Health Cyber kupuje osm lékáren Harmonia. Pod značkou Dr. Max je nový vlastník začne provozovat od listopadu.

Cenu transakce firmy nezveřejnily. Dr. Max je v Česku s více než 320 pobočkami největší lékárenskou sítí. Celkově je v Česku zhruba 2500 veřejných lékáren.

Lékárny Harmonia začaly vznikat od roku 2011 v nákupních centrech Albert a postupně fungovaly také jako výdejny internetové lékárny Lékárna.cz společnosti Pears Health Cyber.

Musíme se přizpůsobit realitě

"Naše plány se bohužel nenaplňovaly a stále více jsme se museli přizpůsobovat realitě, tedy hlavně klesajícím cenám a maržím léků na předpis, lokálnímu postavení v obchodní síti některých měst a citelnému šetření na straně zákazníků," vysvětluje důvody prodeje Vladimír Finsterle, majitel společnosti Pears Health Cyber.

"V posledním roce jsme dosáhli výrazného zlepšení hospodaření i tržního podílu. Přenechání sítě hráči, který je na trhu silnější a bude pokračovat v provozu našich již zavedených lékáren, bylo ale nakonec nejlepším z možných řešení," dodává Finsterle.

Na dvou místech Harmonia zůstane

Jeho společnost bude dále pod značkou Harmonia provozovat jen lékárny ve Žďáru nad Sázavou a Chrudimi, které budou i nadále fungovat jako výdejní místa pro e-shop www.lekarna.cz. Značka Harmonia zůstává i nadále ve vlastnictví Pears Health Cyber.

Naopak pod značku Dr. Max přechází lékárny Harmonia v Berouně, Hranicích, Krnově, Prostějově, Přerově, Svitavách, Trutnově a Vyškově.

 

Právě se děje

Další zprávy