Penny Market opět zvyšuje platy. Pokladní si polepší minimálně o tisícovku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 2. 2020 11:11
Obchodní řetězec Penny Market zvýší od 1. března mzdy všem svým zaměstnancům v průměru o pět procent. Pokladní pracující na plný úvazek si polepší minimálně o 1 000 korun měsíčně. Jejich základní mzda se bude v závislosti na délce pracovního poměru pohybovat v rozmezí od 24 000 až do téměř 30 000 korun měsíčně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

"Reagujeme samozřejmě na vývoj na trhu práce i ekonomickou situaci ve společnosti," uvedl jednatel společnosti Martin Peffek. Podle něj se každé navýšení mezd týká všech zaměstnanců. "Nechceme pouze lákat nové zaměstnance, ale odměňujeme i ty věrné a zkušené, kteří pro nás pracují už řadu let," dodal.

Penny Market v současné době zaměstnává 5 600 zaměstnanců a v Česku má více než 380 prodejen. Základní mzda pokladních vzrostla podle firmy od počátku roku 2017 celkem o 7 500 korun.

Zaměstnanci Penny Marketu dostávají podle řetězce v rámci benefitů stravenky, jejichž výše se po loňském vyjednávání zvýšila z 80 na 90 korun za každý odpracovaný den. Dále mají k dispozici plošné benefity, jakými jsou například týden dodatkové dovolené nebo jazykového vzdělávání.

Mzdy pokladním, skladníkům, řezníkům, zelinářům a pekařům zvýšil od ledna také konkurenční Albert, a to v průměru o devět procent. Každému zaměstnanci zaručil minimálně o pět procent vyšší mzdu.

Do navýšení mezd investuje zhruba půl miliardy korun. Albert v Česku provozuje více než 300 prodejen, zaměstnává přes 10 000 lidí. Od konce roku 2016 navýšil mzdy v průměru o necelých 60 procent.

Další společnosti budou o podmínkách pro letošní rok teprve jednat.

Podle portálu Platy.cz si český prodavač vydělá zhruba od 17 500 po 31 300 korun měsíčně v závislosti na regionu a zaměstnavateli. Průměrná mzda v Česku se podle údajů Českého statistického úřadu v loňském třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,9 procenta na 33 697 korun.

Video: Učitel konečně bere víc než prodavač Lidlu! Ale uživí se v Česku? Shrnuje Veselovský

Nástupní plat učitele ZŠ a SŠ konečně dohnal nástupní plat pokladního v supermarketu LIDL! Ale učitelé odcházejí ze školství pryč, protože se neuživí | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy