Penny letos podruhé zvyšuje mzdy, pokladním přidá 860 korun měsíčně

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 14. 6. 2017 9:25
Díky červencovému zvýšení stoupnou letos mzdy zaměstnanců na prodejnách v průměru o 8,2 procenta.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Diskontní řetězec Penny Market zvýší od července mzdy zaměstnanců na prodejnách. Pokladní čeká navýšení mzdových pásem v průměru o 860 korun, zástupce vedoucích prodejen o 1077 korun a vedoucí prodejen o 2000 korun.

Naposledy řetězec zvyšoval platy v březnu. Letos se tak mzdy zaměstnanců na prodejnách zvýší v průměru o 8,2 procenta.

Firma uvedla, že nástupní mzda pro pokladní v Penny teď dosahuje v průměru 17 500 korun, v Praze však 20 500 korun. Například v Plzni na jaře lákala u pozice pokladní/prodavač na nástupní mzdu 19 500 korun.

"Našim cílem je zatraktivnit podmínky pro všechny pozice na prodejnách a také ocenit zkušené zaměstnance, kteří jsou v Penny už dlouho," uvedl jednatel společnosti Penny Market Martin Peffek.

Penny Market patří zejména v menších městech mezi významné zaměstnavatele s počtem 5500 pracovníků. Celkem provozuje v České republice 368 prodejen.

Konkurenční řetězec Lidl zvýšil od března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, dosáhla tak 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku týdně. Průměrná mzda prodavačů a pokladních je podle údajů firmy při stejném úvazku 24 897 korun.

Zaměstnancům prodejen řetězce Tesco se od července zvýší základní tarifní mzdy v průměru o 11 procent. Některým mzdy vzrostou až o 14 procent.

Nízká míra nezaměstnanosti, zvyšující se konkurenční boj o kvalitní zaměstnance a nezájem uchazečů o práci v maloobchodu nutí obchodní řetězce v poslední době zvyšovat nástupní mzdy. V posledních dvou letech mzdy výrazně stouply, přesto u řady řetězců zůstávají pod průměrem Česka.

Podle odborářů v maloobchodu činí základní mzda provozních zaměstnanců v Praze v řetězcích při nástupu asi 14 000 korun. Web Platy.cz uvádí průměrnou mzdu na pozici prodavač 14 376 korun a u pokladní 14 270 korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku - bez ohledu na profesi - přitom v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 27 889 korun.

Podle odhadu odborů pracuje v maloobchodu a velkoobchodu v ČR 180 tisíc lidí.

"Letos nárůst mezd pokračuje a usilovat o jejich zvýšení budeme v rámci kolektivního vyjednávání, které vedeme se zaměstnavateli, i v dalších letech. Samozřejmě nám nejde jen o prodavače, ale i o další zaměstnance v řetězcích, například pekaře či řezníky. A také o skladníky v logistických centrech, které rovněž zastupujeme," uvedla nedávno předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

 

Právě se děje

Další zprávy