Peníze z Číny netvoří ani půl procenta zahraničních investic v Česku. Maďarsko má třikrát víc

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 3. 2016 13:02
Podnikatelé se většinou neobávají přílivu čínských investic, ukazuje průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Čínské investice se na všech zahraničních investicích v Česku podílejí 0,36 procenta. Podle prezidenta Miloše Zemana Čína letos v Česku investuje 95 miliard korun. Automobilka Škoda pak v Číně během pěti let investuje 60 miliard korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Čínské investice se na všech zahraničních investicích v Česku podílejí 0,36 procenta. Do Číny vyváží každý desátý tuzemský exportér, 34 procent vývozců očekává další zvýšení objemu vývozů do Číny. Dalších 17 procent firem vstup na čínský trh plánuje. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Rostoucí čínské investice v ČR tuzemští podnikatelé nevnímají jako riziko. Pětina malých a středních firem v nich spatřuje určitou hrozbu, ale stejný počet podniků projevuje o čínský kapitál zájem. Téměř 60 procent českých podnikatelů vnímá příliv čínského kapitálu neutrálně.

"Ze zemí V4 je v ČR méně čínských investic než u Maďarska nebo Polska, z pohledu počtu projektů jsme vůči oběma zemím na polovině, z pohledu finančního vyjádření investic například vůči Maďarsku dokonce jen na jedné třetině," uvádí analýza.

Z Číny dováží každý čtvrtý tuzemský importér. Na rozdíl od exportérů ale neočekávají výraznější zvyšování dovozů. Stále převládá názor, že zboží z Číny neodpovídá zcela požadavkům na kvalitu. Spíše negativně hodnotí kvalitu dováženého zboží skoro polovina importérů.

Loni meziročně vzrostl celkový export ČR do Číny o 7,2 procenta na více jak 45 miliard korun. Včetně reexportů pouze přes Německo vyváží ČR do nejlidnatější země světa již za téměř 100 miliard korun.

Analýza uvádí, že menší a střední firmy stále vnímají Čínu jako rizikového partnera. "Výsledky ukazují, že naše firmy mají stále obavy z určité nespolehlivosti čínských odběratelů. Tato obava převažuje dokonce i nad tím, jak komplikovaně vidí podniky nalezení zajímavého obchodního partnera," uvádí dokument.

Zeman: Čína letos investuje víc

Čínské investice v Česku jen v letošním roce podle prezidenta Miloše Zemana dosáhnou 95 miliard korun. Automobilka Škoda pak v Číně během pěti let investuje 60 miliard korun. Zeman to dnes řekl po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na Pražském hradě. Přeje si, aby se Česká republika stala vstupní branou Čínské lidové republiky do Evropské unie.

"Jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil, je to jenom na tento rok 95 miliard korun," uvedl Zeman, který je rád, že investice směřují i opačným směrem.

Vedle automobilky Škoda zmínil také investice českého leteckého průmyslu. Konkrétní obchodní smlouvy se budou podepisovat ve středu na Žofíně.

 

Právě se děje

Další zprávy