Peníze na dobrý nápad. Češi přispívají čím dál víc

David Kořínek
9. 8. 2015 17:42
Crowdfunding v Česku je na vzestupu. V čem se liší HitHit, Startovač a další projekty?
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Máte zajímavý nápad, ale chybějí vám na něj peníze? Nebo byste naopak rádi přispěli na dobrou věc? Možností pro takzvané alternativní financování přibývá. Specializované servery jako HitHit, Startovač a další vybírají už miliony korun ročně a částka neustále roste.

Crowdfunding je metoda získávání peněz od dárců na připravený projekt. Autor nápadu či projektu popíše svůj záměr a stanoví finální částku potřebnou na jeho uskutečnění. Přispěvatelé jej pak mohou finančně podpořit a získat za to odměnu. Kampaň zpravidla trvá zhruba měsíc. Například dominantní hráč na trhu nyní vybere přes milion a půl měsíčně.

Největší je HitHit

Největším crowdfundngovým serverem v Česku je HitHit, který funguje od listopadu 2012. „Dva ze zakladatelů se věnují produkci a umělci se na ně často obraceli s dotazem po sponzorech. Další dva zakladatelé jsou naopak ze světa IT a bavil je koncept crowdfundingu, takže portál naprogramovali,“ vysvětluje Jana Ecksteinová, která na HitHitu působí jako „strážce projektů“.

Server má podobnou úspěšnost jako americký „vzor“ Kickstarter. Vybrat cílovou částku se podaří o něco méně než polovině projektů. Z úspěšných kampaní si server bere devět procent bez DPH. Pokud se cílovou částku nepodaří vybrat, vrátí HitHit přispěvatelům peníze snížené o transakční poplatky.

„Celkem u nás zatím proběhlo přes 700 projektů, úspěšných bylo 321. Podařilo se jim vybrat přes 33,5 milionů korun. Průměrný projekt tedy vybírá kolem sto tisíc,” upřesňuje Ecksteinová. Nejvyšší částku vybrala Jatka78 – nové divadlo kolem Cirku La Putyka vybralo od svých fanoušků téměř 2,5 milionu korun na vybavení prostor. Ze slovenských projektů na HitHit.sk má zatím rekordní částku košický divadelní festival Imaginácie, který vybral přes 20 tisíc eur.

HitHit pomáhá i s přípravou a propagací projektů. Výhodou je spolupráce s Nadací Vodafone a jejím projektem Vpohybu, což umožňuje až zdvojnásobit vybrané peníze.

Trabantem napříč Tichomořím

Dvojkou na tuzemském „trhu“ je server Startovač, jemuž se za poslední dva roky podařilo vybrat téměř 20 milionů korun. Je unikátní poměrem úspěšných projektů. Vybrat cílovou částku se na Startovači podaří skoro 60 procentům žadatelů.

„Žádné grantové komise, kde pár lidí rozhoduje, co je prospěšné a co není. Žádné dodatečné zdanění. Autor nebo firma předloží svůj projekt a lidé se dobrovolně rozhodnou, zda podpoří,” říká jeden ze zakladatelů Startovače Martin Brykner.

Velkou výhodou pro žadatele jsou i nízké poplatky. Server si z vybraných peněz vezme mezi pěti a devíti procenty včetně DPH. Pokud se nepodaří vybrat cílovou částku, neúčtuje si žádné transakční poplatky a přispěvatelům vše vrátí.

Zatím nejúspěšnější na Startovači – a absolutním českým rekordmanem – je projekt Trabantem napříč Tichomořím. Podařilo se mu vybrat přes 2,8 milionu korun, tedy více než pětinásobek cílové částky.

„Z jednotlivých kategorií mají zatím nejvyšší úspěšnost knihy. Obzvláště pak komiksy, kde je úspěšnost díky fantastické komiksové komunitě dokonce 100 procent,” upřesňuje Brykner.

I Startovač nabízí pomoc s přípravou projektu i jeho propagací. „V poslední době nám udělal velkou radost třeba projekt PEBBLE - injektor pro pacienty s RS. Sice nejsme na danou problematiku odbornici, ale podle komentářů to vypadá, že by produkt mohl hodně lidem pomoci. Navíc kampaň je opravdu sympaticky a hezky připravená,“ komentuje Brykner projekt, na který se úspěšně podařilo vybrat přes 110 tisíc korun.

Další možností je i využití menších serverů Katalyzator.cz nebo Kreativcisobe.cz, na obou se vybírají peníze zejména na kulturní počiny. Regionálním unikátem je projekt EverFund, který vznikl na podporu Plzně jako hlavního evropského města kultury. Občasně se na serveru objevují i projekty odjinud.

Podpora z celého světa

Současná podoba crowdfundingu se datuje zhruba od roku 2003. Největším dosavadním milníkem byl rok 2009, kdy v New Yorku vznikl server Kickstarter, který je v současnosti dominantním světovým hráčem v této oblasti.

Přímo z Česka tam bohužel projekty zakládat nejdou, ale díky spolupráci s partnery v zahraničí se o celosvětovou podporu mohou ucházet i tuzemské projekty. Přispěvatele nejsou lokálně nijak limitováni.

Zatím nejúspěšnějším projektem s českými kořeny v celosvětovém měřítku je hra Kingdom Come Deliverance, za níž stojí Warhorse Studios. Tvůrcům se na začátku roku 2014 podařilo vybrat 1 106 371 britských liber, tedy více než 42 milionů korun. Na hře se stále pracuje.

 

Právě se děje

Další zprávy