Peking zavede poplatek pro továrny za znečišťování ovzduší

ČTK ČTK
15. 9. 2015 15:21
Poplatky za vypouštění těkavých organických látek, které znečišťují ovzduší, začnou platit v čínské metropoli od října. Poplatek za kilogramy vypuštěných látek je nastaven tak, aby byl vyšší než náklady na zavedení čističek do provozů a továren. Nedýchatelná pokrývka zahaluje řadu velkých čínských měst. Znečištění ovzduší vyvolává v Číňanech stále větší znepokojení.
Smog v Pekingu.
Smog v Pekingu. | Foto: Reuters

Peking - Výrobci nábytku, petrochemických produktů, automobilů a elektroniky v čínském hlavním městě Pekingu začnou od října platit poplatky za vypouštění těkavých organických látek (VOC), jež jsou zdrojem znečištění ovzduší. Informovala o tom dnes oficiální tisková agentura Nová Čína.

Znečištění ovzduší vyvolává v Číně čím dál tím větší znepokojení obyvatel, které stoupá úměrně tomu, jak často pokrývá smogová, nedýchatelná pokrývka nebe mnoha velkých měst; a to včetně Pekingu, kde žije 21 milionů lidí.

Znečišťovatelé budou platit poplatky za kilogramy vypuštěných VOC, které jsou nastavené tak, aby byly vyšší, než by byly náklady na zavedení čističek do provozů a továren. Tímto způsobem se úřady snaží motivovat největší znečišťovatele ovzduší, aby přistoupili na "čistší způsoby" produkce, dodala Nová Čína.

Jde o další krok v rámci války proti znečištění, kterou vede čínská vláda. Ta už slíbila, že opustí desetiletí prosazovaný ekonomický model "růstu za jakoukoli cenu", který se těžce podepsal na čistotě čínského ovzduší, vody i půdy.

 

Právě se děje

Další zprávy