Peking reguluje mrakodrapy. Třímilionová města mohou stavět jen do výšky 150 metrů

ČTK ČTK
27. 10. 2021 13:05
Peking omezil výstavbu velmi vysokých mrakodrapů. Vláda zasahuje proti marnivým developerským projektům místních vlád, napsala agentura Reuters. Bez zvláštního schválení nesmí města s méně než třemi miliony obyvatel stavět mrakodrapy vyšší než 150 metrů a města s větším počtem obyvatel nesmí stavět budovy vyšší než 250 metrů. Uvedlo to čínské ministerstvo pro bydlení a rozvoj měst i venkova.
Čínské město Šen-čen
Čínské město Šen-čen | Foto: Reuters

Dosud byla zakázána stavba budov větších než 500 metrů. Úředníci, kteří projekty schválí v rozporu s novým pravidlem, "se budou zodpovídat doživotně", uvedlo ministerstvo. To podle agentury Reuters znamená, budou podléhat jakémukoli budoucímu trestu, o němž se v souvislosti s porušením pravidel rozhodne.

V Číně stojí některé z nejvyšších budov na světě, například 632 metrů vysoká šanghajská věž, tedy druhá nejvyšší stavba světa, anebo finanční centrum Pching An, jež se v Šen-čenu tyčí do výšky 599 metrů. Dosud byla zakázána stavba budov větších než 500 metrů.

Peking uznává, že v případě mrakodrapů se efektivně využívá zastavěná plocha. Obává se však, že místní úřady slepě prosazují výstavbu, aniž by dbaly na praktičnost a bezpečnost.

Začátkem letošního roku se opakovaně otřásla 356 metrů vysoká budova o 71 patrech v centru Šen-čenu. Vyšetřování ukázalo, že příčinou byl více než 50 metrů vysoký stožár na vrcholu budovy, který se ve větru pohyboval.

Po tomto incidentu Čína v červenci zavedla celostátní zákaz výstavby budov přesahujících 500 metrů. Budova v Šen-čenu byla znovu otevřena v září poté, co byl stožár demontován.

Místní vlády musí napříště u staveb velmi vysokých mrakodrapů kontrolovat základy, strukturu, dodávky energie, vody a plynu, použité materiály, odolnost vůči zemětřesení a protipožární ochranu, uvedlo ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy