Péče o děti: Co víme a nevíme o reformní novele

Viktor Vondra Viktor Vondra
1. 1. 2013 19:53
Vyšlo nové číslo Edice Otvíráme, magazínu věnovaného českým dětem a péči o ně
Foto: Aktuálně.cz

Především stavu a informovanosti mezi laickou i odbornou veřejností po přijetí jedné z nejdůležitějších reformních norem - novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí - si všímá nejnovější, prosincové číslo magazínu o českých dětech Edice Otvíráme, který vydává Agentura PubliCon ve spolupráci se sdružením Publicist a s podporou Nadace Terezy Maxové dětem.

„Vnímám, že s tímto zákonem je spojována řada věcí, které v něm vůbec nejsou. Hierarchie, jak se má vůči ohroženému dítěti postupovat, je daná. A nový občanský zákoník, který nabude účinnosti od 1. ledna 2014, tu hierarchii nastavuje ještě daleko precizněji, takže tento zákon je spíš takovou organizační normou, která má zajistit, aby se tyto principy opravdu dodržovaly," říká v úvodním rozhovoru Miloslav Macela, ředitel odboru rodiny a dávkových systémů MPSV.

Kromě obsáhlého interview o tom, co přesně novela zmíněného zákona vnáší do péče o ohrožené děti, přináší Edice i výtah ze zmíněné novely, především z části týkající se práv a povinností při výkonu pěstounské péče, a také nově nastavených pravidel odměňování.

V rubrice „Osobně" se tentokrát o své zkušenosti, radosti i rozčarování dělí pěstounka pečující o tři děti. V dalších částech časopis mj. připomíná desáté výročí existence projektu Adopce.com, který byl úplně první webovým portálem přinášejícím ucelené základní informace o náhradní rodinné péči, a v pravidelném sloupku se také vrací ke známému sporu Graciána Svačiny s Dětským domovem Jemnice.

 

Právě se děje

Další zprávy