Paříž zdražila, Singapur zlevnil. Pandemie mění pořadí v žebříčku nejdražších měst

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 11. 2020 12:12
Koronavirus mění pořadí v žebříčku nejdražších měst pro život. Pohoršily si tak Singapur a Ósaka, které s Hongkongem loni sdílely první příčku. Na té je s touto asijskou finanční metropolí nově zpět Paříž a také Curych. Ukázal to průzkum britské analytické organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), který srovnává zářijové ceny 138 výrobků a služeb ve 130 městech po celém světě.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Index, který o pořadí měst v žebříčku rozhoduje, porovnává každé město s náklady na život v New Yorku. Život ve městech Severní a Jižní Ameriky, Afriky a východní Evropy ve srovnání s loňskem zlevnil. Životní náklady ve městech západní Evropy naopak vzrostly.

Předním příčkám i nadále dominují města asijská. Do první desítky se dostala i čtyři západoevropská města, což je podle analytiků dáno relativní silou evropských měn.

Například v Singapuru ceny klesly, protože z tohoto městského státu v důsledku pandemie covidu-19 odešli zahraniční pracovníci, uvádí EIU. Podražila většina čínských měst, kde spotřebitelské ceny zvyšuje obchodní napětí mezi Pekingem a Washingtonem.

Nejvíce vzrostly ceny v íránské metropoli Teheránu, který se vyšplhal o 27 příček na 79. místo. Hlavní příčinou jsou americké sankce, které komplikují dodávky zboží. Největší pokles cen pak vykázala brazilská města Rio de Janeiro a Sao Paulo, a to kvůli slabé měně a nárůstu chudoby.

Z deseti kategorií, na které se zpráva soustředí, nejvíce zdražil tabák. Naopak nejprudší propad vykázaly ceny oblečení.

Nejdražší města světa ve srovnání s životními náklady v New Yorku:

POŘADÍ MĚSTO
1. (+4) Curych
1. (+4) Paříž
1. (0) Hongkong
4. (-3) Singapur
5. (2) Tel Aviv
5. (-4) Ósaka
7. (3) Ženeva
7. (-3) New York
9. (2) Kodaň
9. (-1) Los Angeles

(V závorkách posun proti loňsku)
Zdroj: The Economist Intelligence Unit

 

Právě se děje

Další zprávy