Pardubická MHD zdraží. Jsme ztrátoví a náklady rostou, vysvětluje dopravní podnik

ČTK ČTK
18. 7. 2017 14:12
Tarif se neměnil od roku 2012, roční předplatné se nezmění ani letos. U jednorázových jízdenek se v první zóně zvýší cena o jednu korunu, u elektronických karet o 50 haléřů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Dopravní podnik města Pardubice

Pardubice - Dopravní podnik města Pardubice od září zdražuje některé jízdné. Zvýšení cen se dotkne jednorázového jízdného i většiny časových jízdenek. Změnu ceníku zdůvodňuje podnik ztrátovým provozem městské hromadné dopravy a rostoucími náklady.

"Tarif jsme neupravovali od roku 2012, za tu dobu máme jiné ceny pohonných hmot, cenu lidské práce. Naše úprava je poměrně mírná. Nezatěžujeme příliš dlouhodobé časové jízdenky. Přidáváme časové jízdenky, které jsme dosud neměli," uvedl to ředitel podniku Tomáš Pelikán.

U jednorázových jízdenek se v první zóně zvýší platba o jednu korunu na 16 korun. Elektronická platba prostřednictvím Pardubické karty zdraží o 50 haléřů na 13 korun. Za jízdné do druhé zóny se nově bude platit 19 korun, tedy o dvě koruny víc než dosud. Platba elektronickou peněženkou vyjde na 16 korun, nyní stojí jízdenka o 1,50 koruny méně.

U časového jízdného se cena v prvním pásmu zvýší maximálně o 6,5 procenta, podle dopravního podniku ceník kopíruje růst inflace. Roční jízdné ponechává podnik beze změny. Dopravní podnik naopak zlevnil sedmidenní a dvoutýdenní jízdenky. Také ruší půlroční jízdenku, upravuje jízdné přesně na 180 dní a nabídne i jednodenní jízdenku.

 

Právě se děje

Další zprávy