Papírny ve Větřní obnovily výrobu, dluží miliardu

ČTK ČTK
1. 11. 2013 10:02
Papírny po půl roce částečně obnovily výrobu, do práce nastoupilo 135 lidí.
Foto: Ludvík Hradilek

Větřní (Českokrumlovsko) - JIP Papírny Větřní po půl roce částečně obnovily výrobu. Do práce nastoupilo 135 zaměstnanců. Rozjela se výroba balicích papírů pro obalový průmysl a potravinářství. ČTK to dnes řekl ředitel společnosti Dušan Grmolec.

Na majetek papíren soud prohlásil 17. října konkurz, s problémy se firma potýkala pět let. Věřitelé chtějí po dlužící společnosti téměř miliardu korun. Do insolvenčního řízení se jich přihlásilo 275.

Úřad práce eviduje v obci 459 uchazečů o práci, přes 16 procent lidí ji tam nemá. Papírny dříve zaměstnávaly 3400 lidí.

"Vyrábět budeme papír pro staronové odběratele. Zaměřujeme se na dodávky pro střední a západní Evropu. Nejvzdálenější destinace je Skotsko, nejbližší Chvalšiny, Kájov, Větřní," uvedl ředitel. Papírny budou dál zpracovávat i nápojové kartony. Do nové linky společnost investovala v roce 2011 a v dubnu 2012 ji uvedla do provozu, aby snížila náklady na výrobu papíru.

Starosta Antonín Krák (ČSSD) informaci o obnovení provozu vítá. Chce s likvidátorem jednat i o případném prodeji některých pozemků a budov. "Potřebovali bychom třeba budovu pro nízkoprahové centrum pro Romy," řekl ČTK. Zatímco v kraji je nezaměstnanost 6,1 procenta a na Českokrumlovsku 8,7, tak ve Větřní dosáhla v září 16,3 procenta.

V papírnách pracovaly po generace celé místní rodiny. Řada lidí si po jejich krachu našla práci v nedalekém Českém Krumlově, ale také v Českých Budějovicích či Kaplici. Krajský úřad kvůli zlepšení cestování za prací zavedl do obce ranní a odpolední spoje.

Problémy papíren začaly podle dlužníka v roce 2008, kdy český papírenský trh zasáhla vlna konkurzů. Začaly problémy s provozními úvěry, vysokou energetickou náročností provozu a posilováním koruny vůči euru. Dlužník hledal, jak se z krize dostat, ale potíže společnosti vyústily v úpadkovou situaci.

Papírny ve Větřní existují od druhé poloviny 19. století. V době své největší slávy někdejší Jihočeské papírny (JIP) byly druhým největším zpracovatelem papíru v Česku. Na počátku 90. let zisk dosahoval 300 milionů korun. Společnost se závody ve Větřní, Loučovicích, Českých Budějovicích, Červené Řečici a Přibyslavicích zaměstnávala přes 3400 lidí. Privatizována byla v první vlně kuponové privatizace. Ještě v roce 2011 obrat dosahoval 2,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy