Pandemie uvrhne světovou ekonomiku do recese. Příští rok se ale zotaví, věří MMF

ČTK ČTK
24. 3. 2020 10:57
Pandemie nemoci Covid-19 způsobí letos recesi světové ekonomiky, která by mohla být horší než finanční krize v letech 2008 až 2009. Svět se ale zotaví v roce 2021. Domnívá se tak Mezinárodní měnový fond (MMF).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Šéfka MMF Kristalina Georgievová přivítala mimořádná fiskální opatření, která dosud mnoho zemí učinilo k posílení zdravotnického systému a ochraně postižených společností a pracujících. Podobně pochválila kroky, jež udělaly centrální banky k uvolnění měnové politiky. "Bude třeba toho učinit ještě víc, zejména ve fiskální oblasti," dodala.

Georgievová řekla, že MMF výrazně zvýší nouzové finanční prostředky. O pomoc už Mezinárodní měnový fond požádalo osm desítek zemí. MMF podle Georgievové na půjčky uvolní jeden bilion dolarů (25,9 bilionu Kč).

Na počátku března šéfka MMF varovala, že světová ekonomika letos poroste pomaleji než loni, kdy se zvýšila o 2,9 procenta. Fond přitom ve své lednové prognóze předpokládal, že růst světové ekonomiky letos zrychlí na 3,3 procenta. Recese se definuje jako dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu (HDP) za sebou.

Světové hospodářství se podle Georgievé zotaví v roce 2021. Aby toho ovšem jednotlivé země dosáhly, musí nejprve posílit své zdravotnické systémy a zamezit šíření viru. "Ekonomický dopad je a bude tvrdý, ale čím rychleji vir zastavíme, tím rychlejší a mocnější bude zotavení," řekla šéfka MMF.

Vyspělé ekonomiky jsou podle ní schopny se s krizí vypořádat lépe, zatímco mnoho rozvíjejících se trhů a zemí s nízkými příjmy čeká nemálo problémů. Investoři už od počátku krize stáhli z rozvíjejících se trhů 83 miliard dolarů, což je největší dosud zaznamenaný odliv kapitálu, uvedla Georgieová.

 

Právě se děje

Další zprávy