Pandemie paralyzovala českou ekonomiku. Klesla nejvíce od globální krize v roce 2009

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 5. 2020 11:26
Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 2,2 procenta a mezičtvrtletně o 3,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu (HDP), který v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Pokles je podle statistiků nejvyšší od ekonomické krize v roce 2009. Výsledky výrazně ovlivnila celosvětová pandemie koronaviru a s ní spojená restriktivní opatření.
Zavřené obchody v pražském centru kvůli pandemii koronaviru. Snímek pochází z 12. března.
Zavřené obchody v pražském centru kvůli pandemii koronaviru. Snímek pochází z 12. března. | Foto: Jakub Plíhal

"Kromě významného snížení zahraniční poptávky se propadly i podnikové investice a negativní vývoj ekonomiky byl ovlivněn také nižší spotřebou domácností," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Data o poklesu ekonomiky odpovídají očekáváním České národní banky i celého trhu, uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Data podle něj nemění nic na výhledu ČNB.

Pokles tvorby hrubé přidané hodnoty byl v letošním prvním čtvrtletí podle statistiků nejvíce ovlivněn vývojem ve zpracovatelském průmyslu a v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství.

Analytici kvůli zavedení omezení spojených s šířením koronaviru v polovině března podobný vývoj očekávali. V posledním čtvrtletí loňského roku přitom HDP dosáhl meziročního růstu o dvě procenta a mezičtvrtletně stoupl o půl procenta.

"Dno přijde ve 2. čtvrtletí, kdy lze očekávat až dvouciferný pokles domácí ekonomiky. Ve druhé polovině roku dojde k oživení domácí ekonomické aktivity, ale rychlý návrat produkce na předkoronavirové úrovně lze téměř s jistotou vyloučit," uvedl analytik společnosti Akcenta Martin Novák. 

Podobně to vidí i ekonom ČSOB Petr Dufek. "Výsledek prvního čtvrtletí, byť zatím jen předběžný, je srovnatelný se situací na začátku roku 2009. Tehdy však šlo však o vrchol recese, která následovala po rozjezdu finanční krize. Tentokrát jde vlastně teprve o začátek nové recese, která nyní graduje. Druhé čtvrtletí totiž nejspíše už bude ve znamení dvojciferného propadu," sdělil.

V pátek zveřejněný předběžný odhad prozatím nespecifikuje detaily vývoje HDP, bližší strukturu zveřejní ČSÚ na začátku června. 

Vláda kvůli koronaviru v polovině března postupně přijala řadu opatření, kterými omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity. Některé firmy kvůli tomu zavřely provoz, jiným podnikům naopak chyběli zaměstnanci třeba i kvůli uzavřeným hranicím.

Nyní se opatření kvůli příznivé epidemiologické situaci postupně uvolňují. V pondělí se otevřely například obchodní domy, zahrádky restaurací nebo kadeřnictví, povolena byla mezinárodní přeprava. Další vlna uvolňování má následovat 25. května, kdy například otevřou hotely a restaurace.

Také slovenská ekonomika klesla nejvíce od krize v roce 2009, jak vyplývá z prvního odhadu slovenského statistického úřadu. V prvním letošním čtvrtletí klesla tamní ekonomika proti předchozímu kvartálu o 5,4 procenta. V meziročním srovnání se HDP snížil o 3,9 procenta, a zaznamenal tak první propad od globální krize před jedenácti lety.

 

Právě se děje

Další zprávy