Památkáři převezmou Invalidovnu, chtějí do ní investovat miliardu

ČTK ČTK
14. 5. 2018 13:24
Památkáři budovu dostanou skoro dva roky poté, co se stát neúspěšně pokusil památku prodat. Do oprav chtějí investovat zhruba miliardu korun.
Video: Projděte si Karlín s Davidem Vávrou. | Video: Skanska Reality

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) převezme v pátek do své správy pražskou Invalidovnu. Dosud rozsáhlý a dlouhodobě nevyužívaný barokní komplex spravoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Uvedl to  mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Památkáři budovu dostanou skoro dva roky poté, co se stát neúspěšně pokusil památku prodat. Do oprav chtějí investovat zhruba miliardu korun.

Svůj zájem objekt rekonstruovat a následně využívat pro potřeby své i veřejnosti NPÚ deklaruje od dražby v srpnu 2016, v níž se zájemce o objekt nenašel. Budova, která se od té doby stala národní kulturní památkou, se nabízela za téměř 640 milionů korun.

Investiční záměr památkářů na opravu počítá s přibližně miliardovými náklady. Jako jednu z významných investičních akcí zmiňuje rekonstrukci Invalidovny i programové prohlášení vznikající vlády ANO a ČSSD.

NPÚ by v objektu chtěl ve spolupráci s ministerstvem kultury provozovat vzdělávací centrum. Sídlit by v něm měl také Pražský filharmonický sbor a další příspěvkové organizace zřizované ministerstvem kultury.

Kromě samotného zpřístupnění památky NPÚ navrhuje, aby v Invalidovně měly výstavní prostory některé státem zřizované galerie či muzea. Mohly by tak být vystaveny i sbírky, které jsou dnes uložené v depozitářích kvůli nedostatku prostor.

Areál Invalidovny zahrnuje zastavěnou plochu a nádvoří o výměře přes 12.000 metrů čtverečních a zahrady, které mají rozlohu téměř 10.000 metrů čtverečních. Areál je oblíbený mezi filmaři, natáčely se tam například scény z Amadea Miloše Formana.

Objekt byl postaven v letech 1731 až 1737 jako útulek pro válečné vysloužilce. Vzorem stavitelům byla podobná budova v Paříži. Plány na stavbu vypracoval slavný stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer v roce 1730, pro nedostatek financí se z návrhu realizovala jen devítina.

K ubytování válečných invalidů budova sloužila do roku 1935. Donedávna v budově působil Vojenský ústřední archiv, který se přestěhoval do objektu v areálu kasáren v Praze-Ruzyni. Ministerstvo obrany pak převedlo Invalidovnu na základě usnesení vlády na ÚZSVM.

Video: Architekt v roce 2016 vysvětluje, proč by stát neměl Invalidovnu prodávat

Z Invalidovny by mohlo vzniknout velmi dobře ekonomicky fungující kulturní a sociální centrum, říká Nisan Jazairi z Iniciativy pro Invalidovnu. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy