Palubní personál Lufthansy stávkuje. Rušení letů se dotklo i Prahy

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 11. 2019 13:01
Palubní personál německých aerolinek Lufthansa vstoupil do dvoudenní stávky, kvůli které firma zrušila 1300 letů. Šéf společnosti Lufthansa Carsten Spohr ale překvapivě oznámil, že se chce dohodnout s odborovým svazem, který stávkující zastupuje. Podle stránek pražského letiště bylo na čtvrtek a pátek zrušeno čtrnáct letů na linkách mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem nebo Mnichovem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Protestní akci vyhlásil odborový svaz UFO, který po aerolinkách požaduje mimo jiné zvýšení příplatků či usnadnění přechodu sezonních pracovníků do běžného zaměstnaneckého poměru.

"První kolegové, kteří nyní měli přijít do práce, se nedostavili. První kolegové, kteří dorazili ze zahraničí, se již zapojili do stávkových aktivit," uvedl dnes ráno mluvčí UFO Nicoley Baublies.

Lufthansa stávku tvrdě odsoudila a neúspěšně se jí pokusila zabránit u pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem. Dnes ale šéf společnosti Lufthansa Carsten Spohr uvedl, že se chce pokusit spor s odborovým svazem UFO urovnat.

Aktuální spor vznikl především kvůli tomu, že Lufthansa zpochybnila, zda je odborový svaz UFO oprávněn palubní personál zastupovat při jednání o tarifních smlouvách. Lufthansa ve středu jednala s odborovým svazem Verdi a novým svazem Cabin Union, který odborářům z UFO konkuruje. Nyní chce podle Spohra jednat se všemi třemi svazy.

Mluvčí UFO Baublies se zatím je Spohrově nabídce na urovnání sporu nevyjádřil.

Na dnešek oznámila Lufthansa zrušení 700 letů. Dalších 600 letů má být zrušeno v pátek. Omezení by se mělo dotknout až 180.000 cestujících. Podle mluvčího frankfurtského letiště panuje dnes na terminálech klid, cestující si podle něj zjistili informace o svých letech včas.

Podle údajů o odletech a příletech na internetových stránkách pražského letiště bylo zrušeno devět dnešních spojů mezi Prahou a Mnichovem nebo Frankfurtem nad Mohanem. Z pátečních spojů jsou zatím zrušeny dva na lince mezi Prahou a Frankfurtem.

Stávka zkomplikovala přílet hollywoodské hvězdy Davida Morse do Česka. Nezúčastní se tak plánované návštěvy Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest v Domažlicích, Plzni a Dobřanech. 

"Jde o nepříjemnou zprávu, kterou jsme samozřejmě nemohli předvídat," uvedl výkonný ředitel přehlídky Michal Šašek. Morse se měl 9. listopadu v multikině CineStar Plzeň setkat s veřejností při projekci snímku Zelená míle a ve stejný den uvést snímek Skála v dobřanském kině Káčko. "Z důvodu jeho nepřítomnosti jsme se rozhodli obě projekce zrušit," řekl.

Už 8. listopadu měl herec vystoupit jako čestný host na slavnostním zahájení 12. festivalového ročníku v Domažlicích. Organizátoři mu chtěli udělit Zlatou rafičku, nejvyšší festivalové ocenění za přínos světové kinematografii. "Ocenění mu zašleme alespoň s písemnými díky přepravní službou, jeho přínos v kinematografii zanechal a zanechává skutečně nesmazatelné stopy," dodal Šašek.

Mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň upozornil, že se situace kolem rušení letů může měnit. Cestujícím proto doporučil, aby sledovali aktuální stav svého letu na internetových stránkách dopravce nebo na webu Letiště Praha.

Video: Akce, která nemá obdoby, říká expert o "záchraně" turistů po krachu Thomase Cooka

Britové mají veliký problém, protože cestovní kancelář používala i svoje letadla, popisuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy