Palma de Mallorca zakáže krátkodobé pronájmy apartmánů. Místní si stěžují na rostoucí ceny nájmů

Sandro Elčić
24. 4. 2018 17:42
V Mallorce nebude od července možný pronájem bytu či apartmánu. Místním vadí především zvyšování nájmů, odpůrci varují před ekonomickými dopady.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Mallorca - Oblíbená středomořská destinace turistů Palma de Mallorca se chce před davy cestovatelů bránit plošným zákazem. V letošním roce tak skončí pronajímání všech apartmánů a bytů ve městě. Informuje o tom zpravodajský server BBC.

Starosta Palmy Antoni Noguera Ortega oznámil, že zákaz začne platit v červenci. Tímto krokem reaguje na stížnosti místních obyvatel, kterým vadí zvyšování cen nájmů zapříčiněné krátkodobými dovolenými.

"Shodli jsme se na tom na základě obecného zájmu a věříme, že tím udáme trend pro ostatní města," říká Noguera Ortega, podle nějž není nic horšího než město, z nějž se musí lidé stěhovat pryč, protože nemají na nájem.

Podle španělského deníku El País je více než 94 procent krátkodobých pronájmů v Palmě provozováno bez potřebných licencí. Jejich počet se navíc v posledních letech zvýšil díky používání on-line platforem pro zprostředkování ubytování jako Booking.com nebo Airbnb.

Radní podporující zákaz tvrdí, že počet nelicencovaných pronájmů od roku 2015 vzrostl o 50 procent. Od roku 2013 se ceny nájmů ve městě zvýšily o 40 procent. "Existuje spojitost mezi vývojem krátkodobých pronájmů a nárůstem cen," uvedl José Hila, místostarosta pro územní plánování Palmy.

Nová pravidla však nebudou znamenat úplný konec turismu v jedné z nejoblíbenějších letních destinací Španělska. I nadále bude možné pronajímat samostatné domy, které se nenachází v chráněných oblastech na venkově, poblíž letiště či v průmyslových zónách. "Krátkodobé pronájmy v Palmě zůstanou, ale jen tam, kde je to nutné," vysvětlil Hila.

Podle obchodních asociací chystaný zákaz postihne velké množství rodin, které apartmány pronajímaly, ale také místní obchody a restaurace, což může ve finále vést i k nárůstu nezaměstnanosti.

Boj s krátkodobými pronájmy na španělských ostrovech už probíhá delší dobu. Baleárské ostrovy (souostroví, jehož součástí je Mallorca, Menorca či Ibiza) loni zavedly vysoké pokuty za inzerování nelicencovaných ubytování. Úřady mohou za tuto ilegální reklamu udělit pokutu až ve výši 400 tisíc eur (přes 10 milionů korun). Byly také zvýšeny sankce za poskytování ubytování bez potřebných povolení na 20 až 40 tisíc eur (zhruba 500 tisíc až milion korun).

 

Právě se děje

Další zprávy