Paliva skladuje stát v hlubokých lesích. Budoucnost vidí v říčním terminálu na LNG

Paliva skladuje stát v hlubokých lesích. Budoucnost vidí v říčním terminálu na LNG
Státní distributor paliv Čepro provozuje v Hněvicích jeden ze svých skladů, patří mezi ty nejvytíženější.
Největší tragédii tu pamatují v době osvobození v roce 1945. "Sklad byl bombardovaný. Ruští vojáci neopatrně zacházeli s ohněm a loučí si posvítili do jedné z nádrží s benzinem. Došlo k výbuchu, při kterém několik z nich zemřelo. Nádrž se od té doby nepoužívá, protože výbuch byl opravdu razantní," vypráví Duspěva.
... a ve vedlejší místnosti mají na starosti produktovody. Jak popisuje Duspěva, jde o nejstřeženější pracoviště.
Vedle toho má státní podnik ještě jeden ambiciózní plán - postavit říční terminál na zkapalněný zemní plyn. Kromě skladu totiž v Hněvicích vlastní i přístav na Labi. "Provozovatelé plnících stanic na LNG by tak sklad měli blíž, ne jako nyní, kdy je zásobují nákladní vozidla, která jezdí z mořských terminálů," popisuje Duspěva. Provozovatelům by se tedy snížily i náklady.
Foto: Matej Slávik
Adéla Očenášková Adéla Očenášková, Matej Slávik
4. 9. 2022 19:21
Ve vesnici Hněvice na Litoměřicku leží rozlehlý pozemek státní firmy Čepro, která tady skladuje pohonné hmoty. Do areálu obklopeného lesem se bez auta nedostanou ani místní. Své nouzové zásoby benzinu a nafty tu má uložené i stát. Součástí je také přístav na Labi, kde by firma v budoucnu chtěla vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG). Podívejte se, jak to v Hněvicích vypadá.
 

Právě se děje

Další zprávy