Pákistánská provincie postaví dvě těžební farmy na kryptoměny. Využijí vodní energii

ČTK ČTK
18. 3. 2021 13:49
Pákistánská provincie Chajbar Pachtunchvá na severozápadě země plánuje stavbu dvou těžebních farem kryptoměn, které využijí vodní energii. Oznámila to dnes pákistánská vláda. Těžební farmy se neobejdou bez značných investic do datových center, která potřebují značné množství elektřiny. Cena projektu se teprve stanoví, uvedla agentura Reuters.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Kryptoměnám se v posledních měsících dostává širšího přijetí. Do bitcoinu, což je nejznámější kryptoměna, investoval mimo jiné zakladatel americké společnosti Tesla Elon Musk. Společnost Morgan Stanley pak jako první velká americká banka umožní svým bohatým klientům investice do tří bitcoinových fondů.

Třebaže sousední Indie chce kryptoměny zakázat, v Pákistánu vznikl federální výbor, který má formulovat politiku v oblasti kryptoměn. Těžba a obchodování s nimi se tam nyní odehrává v šedé zóně. Chce-li země sektor otevřít investorům, musí nejprve jasně definovat cestu k jeho legalizaci, upozornil Reuters.

Pákistánská centrální banka v roce 2018 uvedla, že bitcoin není legální platidlo a transakce s ním zakázala. Země je nadto v hledáčku mezinárodní organizace Financial Action Task Force (FATF), která se ve světě snaží potírat financování terorismu a dalších ilegálních aktivit. Organizace Islámábád vyzvala mimo jiné k tomu, aby lépe reguloval kryptoměny.

Těžba krytopměn a obchodování s nimi ale v Pákistánu zažívají rozkvět, uvádí analytická společnost SimilarWeb. Mezi nejvíce stahované aplikace se řadí Binance a Coinbase, které umožňují obchodování s kryptoměnami.

"Nyní se toho neúčastní pouze naše vláda. Lidé z celého Pákistánu už na tom pracují - buďto kryptoměny těží, anebo s nimi obchodují," konstatoval poradce provinční rady v otázkách vědy a technologií. "Chceme to dostat na vládní úroveň, aby to podléhalo kontrole a předešlo se podvodům," dodal.

Bitcoin od začátku letošního roku už zdvojnásobil hodnotu a poprvé se prodával až za 60 000 dolarů (více než 1,3 milionu Kč). Jeho tržní kapitalizace přesáhla jeden bilion USD. Na své dosavadní maximum 61.781,83 USD bitcoin vystoupil o minulém víkendu, od té doby ale oslabil. Investoři vybírali zisky a k poklesu podle analytiků patrně přispěla i zpráva o chystaném zákazu kryptoměn v Indii.

Video: Poslanec chtěl těžit kryptoměny za veřejné peníze, na topení mohl taky pálit parkety, říká expert (video z roku 2018)

Kryptoměnami topit jde, existují projekty, které se snaží zbytkové teplo využívat. Spotřeba elektřiny na těžbu kryptoměn odpovídá spotřebě Bulharska. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy