Padla první oběť celní války. Zájem o americkou whisky v Evropě klesá

ČTK ČTK
21. 3. 2019 10:31
Vývoz whisky ze Spojených států se ve druhém pololetí loňského roku výrazně propadl. Zatímco v prvních šesti měsících export stoupl meziročně o 28 procent, ve druhé části roku o 11 procent klesl. Důvodem jsou cla, která Evropská unie, Kanada, Čína a Mexiko zavedly na dovoz zboží z USA v reakci na americká cla na dovoz oceli a hliníku. Uvádí to čtvrteční zpráva amerického svazu obchodníků s lihovinami Distilled Spirits Council.
Whisky (ilustrační foto)
Whisky (ilustrační foto) | Foto: Shutterstock

Zmíněné státy v polovině loňského roku uvalily cla na dovoz whisky a bourbonu z USA v rozmezí od deseti do 25 procent. Po výrazném růstu exportu v prvních šesti měsících tak hodnota vývozu za celý rok stoupla jen o 5,1 procenta na 1,2 miliardy dolarů (26,7 miliardy korun), což je výrazný propad v porovnání se zvýšením o 16 procent v roce 2017.

Vývoz do Evropské unie se po zvýšení o 33 procent v prvním pololetí snížil ve druhém o 13,4 procenta. EU, která na dovoz whisky zavedla 25procentní clo, je pro americké výrobce tohoto moku významným trhem, na jejich celkovém exportu se podílí 60 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy