Pašování cigaret v podstatě zaniklo, neprodávaly se ani padělky, libuje si inspekce

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
17. 7. 2020 17:45
Česká obchodní inspekce (ČOI) v letošním prvním čtvrtletí zabavila na tuzemském trhu 3 700 padělků, minulý rok to bylo 5 000. Jsou za tím zejména uzavřené tržnice kvůli epidemii koronaviru a vyhlášení nouzového stavu. Kvůli zavřeným hranicím se také razantně snížila nabídka padělaných cigaret.
Nejvíce padělků nachází Česká obchodní inspekce u dětských hraček.
Nejvíce padělků nachází Česká obchodní inspekce u dětských hraček. | Foto: Celní správa České republiky

Hodnota originálů padělků zabavených za letošní čtvrtletí by činila 4,3 milionu korun. Výrobky, které porušují některá práva duševního vlastnictví, zjistili inspektoři ve více než 18 procentech kontrol. Za první tři měsíce loňského roku přitom zabavila ČOI přes 5 000 padělků v hodnotě originálů 13,4 milionu korun.

"Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2019 došlo k mírnému poklesu kontrol a snížení počtu kusů zajištěných padělků. Vzhledem k začínající epidemii koronaviru a vyhlášenému nouzovému stavu koncem tohoto čtvrtletí byly tyto kontroly následně prováděny především na podněty spotřebitelů. Z důvodu opatření vlády nebyly otevřeny tržnice, kde se nachází tradičně nejvíce výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví," komentoval výsledky ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Nejvíce padělků Česká obchodní inspekce zjistila u hraček a výrobků pro děti, dále také u audio zboží, oděvů a textilních výrobků, obuvi a hodinek. Nejčastěji padělaná byla značka Apple, konkrétně nabíječky k mobilním telefonům.

Z 292 kontrol, které ČOI provedla letos v prvním čtvrtletí, kontroloři zjistili prodej nebo skladování napodobenin v 54 případech. Vedle toho ale odhalili i porušení dalších právních předpisů. Padělané výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, budou po pravomocném rozhodnutí zničeny, nebo využity k humanitárním účelům, dodala inspekce.

Podle producenta a distributora nikotinových výrobků Imperial Brands se meziročně snížil i počet padělaných cigaret.

"První post-koronavirová data o objemu cigaret, které nebyly v Česku zdaněny, ukazují, že jejich spotřeba v ČR klesla na 2 % celkového objemu. Ve stejném období loňského roku to přitom bylo 9,9 %. Podíl padělků pak klesl z 1,1 na 0,7 %," uvedla společnost v tiskové zprávě.

Otevření hranic se ale podle odhadů Imperial Brands vrátí čísla k dlouhodobému průměru v okamžiku, kdy se cestovní ruch vrátí k normálu.

Data o spotřebě nezdaněných cigaret jsou přitom nejnižší od roku 2014. Podle společnosti stojí za propadem především zavřené hranice, které zabránily pašování. 

Průzkum spotřeby nezdaněných cigaret probíhal od 19. května do 8. června 2020 analýzou nedopalků z ulic a veřejných odpadkových košů ve třiceti největších českých a moravských městech. Data z průzkumu se zaměřují na takzvaný nedovolený obchod, tedy cigarety, u kterých nebyla odvedena daň ve státě, ve kterém se prodávají, cigarety pašované z jiné země anebo cigarety vyrobené bez svolení vlastníka průmyslové značky. 

Letošní data také ukazují, že se nelegální cigarety nejvíce kouřily ve východních Čechách, kde jejich poměr činil 3,7 procent a v jižních a západních Čechách, kde činil shodně 3 procenta.

Padělané výrobky jsou od těch pravých někdy k nerozeznání:

Čínská firma WaliMai vyvinula etikety s pamětí. Zákazník si přes ně zkontroluje, zda je zboží pravé a jak cestovalo od výroby až k jeho rukám. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy