Sto let penězokazectví v Česku: Ani nářadí shozené z mostu padělateli nepomohlo

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
10. 3. 2019 15:30
Koruna slaví letos sto let. A za celou tu dobu se padělatelé snažili a snaží vytvořit co nejvěrnější kopie, především kvůli vlastnímu obohacení, v minulosti ale i kvůli získání území či dokonce z politických důvodů. Zajímavé příběhy z oblasti penězokazectví představila Česká národní banka v rámci oslav výročí naší měny.
Padělky koruny za sto let její existence
Padělky koruny za sto let její existence | Foto: Zbyněk Pecák

Bedřich a jeho tabulky ve Vltavě

Bedřich Černý napadl několik emisí rakousko-uherských bankovek vydaných po roce 1912 a po vzniku samostatného Československa přešel na stokoruny.

Nakonec skončil ve vězení, a to kvůli panice. Svoje tiskové desky, na kterých bankovky vyráběl, totiž hodil do Vltavy z železničního mostu v Praze. Shodil je ze strachu před prozrazením, protože v tiskárně, kde pracoval, proběhla šťára. Ovšem z jiných důvodů. 

"Černý v panice odhodil desky z mostu, ale našli je tam koupající se školáci a ti je odevzdali policii. Došlo k velkému pátrání ve snaze odhalit padělatele těchto státovek a bankovek," vypráví Jaroslav Moravec. 

Na expertizu padělků byli kromě odborníků přizváni i jiní padělatelé, kteří pro tento účel byli propuštěni z vězení. A mezi nimi byl právě i velmi schopný padělatel Vojta Hrdina, který rozpoznal čísla na tiskových deskách. Podařilo se zjistit, že tyto desky si v roce 1894 objednal v Americe, ve Filadelfii právě Bedřich Černý. A tak byl dopaden.

 

Právě se děje

Další zprávy