Foto: Peníze, za které vás leda zavřou. Tak vypadají padělky, které zadržela ČNB

Foto: Peníze, za které vás leda zavřou. Tak vypadají padělky, které zadržela ČNB
Česká národní banka (ČNB) loni zadržela padělky či napodobeniny bankovek a mincí za více než 11,8 milionu korun. Z toho hodnota falešných českých peněz činila 2,533 milionu korun. V ostatních případech šlo hlavně o padělky eurových a dolarových bankovek.
Celkový počet odhalených padělků či pozměněných peněz se loni mírně snížil. Zatímco v roce 2014 ČNB hlásila 5 461 takových bankovek či mincí, minulý rok jich bylo 5 301.
Drtivá většina zadržených bankovek a mincí byly loni padělky, pozměněných jich ČNB posbírala jen 26. Pozměněné bankovky se vyznačují tím, že na ně lidé něco dopíší, například nulu, popisuje expert ČNB na ochranu platidel Jiří Rott.
Spolu s padělky ČNB eviduje i napodobeniny bankovek - které byly původně vyrobené pro jiný účel, například pro reklamu, jako hračka nebo do filmu. Do centrální banky se dostanou v případě, že je někdo zneužije k placení. "Patří sem i náboženské peníze, které si dělá například vietnamská komunita a pak je při různých obřadech pálí," uvádí Rott. To, že se nejedná o skutečné peníze, je na těchto papírech podle něj vždy uvedené.
Foto: Jakub Plíhal
Tereza Holanová Jakub Plíhal Tereza Holanová, Jakub Plíhal
22. 3. 2016 14:41
Loni bylo v Česku zadrženo 5 301 padělaných nebo pozměněných bankovek a mincí. Celková hodnota padělků tuzemské měny překročila 2,5 milionu korun, hodnota padělků zahraničních platidel činila po přepočtu 9,3 milionu korun. Projděte si detaily ve fotogalerii.
 

Právě se děje

Další zprávy