Padělané léky mířily přes Česko do Německa. Mohou být i zde

Lucie Hrdličková
13. 8. 2015 16:18
Státní úřad pro kontrolu léčiv pozastavil distribuci a výdej dvou léků - Exjade a Zyvoxid. Na český trh totiž mohly proniknout jejich padělky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) pozastavil na přelomu července a srpna v Česku distribuci a výdej léku Exjade s podezřením, že na český trh mohly proniknout jeho padělky. Upozornil také na padělek léku Zyvoxid, který putoval přes Česko.

Zmíněné léky produkují originální výrobci Novartis a Pfizer. Jedná se o sofistikované léky na onkologická onemocnění (Exjade) a záněty plic (Zyvoxid).

“V Německu byly odhaleny šarže léků těchto značek, v nichž nebyla léčivá látka. V balení byly například ústřižky plastových blistrů a doplňky stravy,” uvedla Lucie Šustková, mluvčí SÚKL.

Padělky podle ní putovaly do Německa ze Slovenska přes Českou republiku. ”To je důvod, proč se SÚKL preventivně rozhodl stáhnout léčiva i z českých lékáren,” dodala Šustková.

Farmaceutické firmy tvrdí, že v jejich distribučním řetězci žádné pochybení nevzniklo. Mají k dispozici dokumenty, z nichž plyne, že jejich nasmlouvaní dodavatelé dodaly správné léky.

“V současné době můžeme potvrdit, že se jednalo o padělek našeho léku. Naše společnost je poškozenou stranou a zvažujeme v této věci podání trestního oznámení,” uvedla mluvčí Novartis Emílie Pražáková.

Farmaceutické firmy v tuto chvíli nejsou schopny vyčíslit, zda je incident finančně poškodí. Hovoří ale o “parazitování na dobré pověsti”.

“Úzce spolupracujeme na vyšetřování případu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv,” dodala Pražáková. V praxi to znamená, že lékárny či nemocnice, které příslušnými léky dodanými Novartisem disponují, musejí postupně překontrolovat šarže a údaje na obalech.

Padělky šířily podle informací SÚKL takzvaní paralelní dodavatelé - dodavatelé léků, s nimiž originální výrobci nemají podepsané žádné smlouvy. Konkrétně falešný Zyvoxid doručoval česko-slovenský distributor, kterému už úřad podle Šustkové na základě prohřešku odebral povolení k distribuci léků v Česku.  

K podobnému incidentu v České republice zatím nedošlo. “Jedná se o ojedinělý případ. Podobná preventivní opatření se skoro nedějí,” komentuje zásah SÚKL Filip Vrubel, právník a konzultant pro oblast léčiv a zdravotnictví společnosti Deloitte. S padělky léků mají podle něj výrazně větší potíže třeba v Německu či Velké Británii.

Podle Vrubela ale nyní bude podobné “hrozby” SÚKL i v Česku více hlídat. Nařizuje mu to novela zákona o léčivech, která počítá s větší prevencí a kontrolou takzvaných reexportů a padělání léků.

Úřad už nyní varuje na svých stránkách před nebezpečnými léky a padělky, podle lidí z branže jde ale vesměs o sortiment, který je distribuován internetovými zásilkami.

 

Právě se děje

Další zprávy