S Cookem končí i Neckermann. V Česku lákal na levné zájezdy, lidi údajně domů dostane

Pavla Adamcová Michael Bouška Pavla Adamcová, Michael Bouška
Aktualizováno 23. 9. 2019 13:05
Do skupiny Thomas Cook patří i cestovní kancelář Neckermann. Ta působí i v Česku, kde si tato cestovní kancelář získala oblibu především kvůli levnějším zájezdům z německých letišť nedaleko Česka. Tuzemská pobočka pro Aktuálně.cz potvrdila zastavení prodeje zájezdů, klienti v zahraničí - kterých má být přes tisíc - se ale podle ní vrátí bezpečně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Na český trh Thomas Cook vstoupil před 12 lety, kdy koupil menší cestovní kancelář Travel plus - Lufthansa City Center. Zájezdy tehdy začal prodávat prostřednictvím společnosti Neckermann Česká republika.

Na svém německém webu firma píše o ukončení činnosti. Zmiňuje, že prodej zájezdů je zastaven. Zároveň dodává, že v pondělí a v úterý negarantuje odjezd na žádný zájezd. Své zákazníky německá cestovka prosí, aby nekontaktovali infolinku, firma je bude kontaktovat v průběhu dneška a zítřka sama.

Neckermann tvrdí, že prodej zájezdů zastavil i v Česku. Redakci Aktuálně.cz se ale krátce po jedenácté hodině stále podařilo objednat zájezd na zimní období. Redaktora web pustil až k platební bráně, kde požadoval údaje o kreditní kartě. Rezervovat ale nešly některé letecké zájezdy.

Cestující kvůli krachu CK Thomas Cook uvázli na letištích

Thomas Cook | Video: Reuters

Češi jsou v bezpečí, říká cestovka

CK Neckermann má v zahraničí na 1100 českých klientů. "Očekáváme, že všechny lety by měly letět tak, jak mají. Klienti by měli přiletět v bezpečí z destinace. Lety jsou v pořádku zaplacené. Nečekáme teď žádné extrémní problémy tohoto stylu, že by teď někdo čekal na letišti a nedostal se domů," potvrdil pro ČTK šéf marketingu CK Necermann Jan Šrámek.

Vzhledem k nejistotě a možným rizikům pro zákazníky, kterou na trhu cestovního ruchu oznámení o úpadku Thomas Cook Group vneslo, ale Šrámek nevyloučil, že CK některé již zakoupené zájezdy v nadcházejících dnech zruší. V takovém případě se na dotčené klienty budou vztahovat běžné všeobecné obchodní podmínky a CK jim vrátí celou sumu za zaplacený zájezd zpět, uvedl.

"Situaci jsme začali ihned aktivně řešit. Kontaktujeme jednotlivé klienty a koordinujeme náš postup tak, aby případný negativní dopad na ně byl co nejmenší. Jedná se samozřejmě o pojištěnou cestovní kancelář, navíc tradiční velké značky. Klientům poskytneme maximální asistenci v návaznosti na vývoj situace," dodává pro Aktuálně.cz mluvčí Student Agency Alžběta Nečasová.

Letů z Prahy se krach společnosti Thomas Cook, do které spadá i Neckermann, nedotkne. Podle mluvčího pražského letiště Romana Pacvoně z Prahy žádný let této společnosti nelétá.

"Celkem jsme prodali zájezdy skupiny Thomas Cook zhruba dvěma tisícům klientů. Ti na svůj odlet teprve čekají," uvedl pro Aktuálně.cz obchodní ředitel prodejce zájezdů Invia.cz Radek Šafařík. Zároveň dodal, že na žádost cestovní kanceláře přestala Invia prodávat zájezdy této společnosti.

Podle Šafaříka záleží, zda si klienti zarezervovali pobyt s českým Neckermannem či zda byl jejich zájezd jen přeprodejem z Německa. "Všechny lety z Česka jsou zaplaceny a cestovní kancelář se snaží dodržet všechny služby," uvedl Šafařík.

Pojistka je dostatečná

Hůře jsou na tom klienti, kteří si zarezervovali cestu s německým Neckermannem. Podle Šafaříka v Německu a Rakousku minimálně v pondělí a v úterý klienti zmíněné cestovní kanceláře neodletí. Firma je žádá, aby nejezdili na letiště, peníze zpět dostanou přes insolvenční pojišťovnu. Šafařík klienty cestovní kanceláře ujistil, že dostanou celou částku zpět, firma byla prý pojištěna dostatečně.

Cestující s odletem ve středu a později mají zatím vyčkat na další instrukce. Klienti, kteří jsou teď v zahraničí budou kontaktováni, některým se dovolená zkrátí. Za omezení jim ale pojišťovna vyplatí odškodné.

Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří připomněl, že na Čechy, kteří si koupili zájezd v Německu nebo Británii, se české zákony nevztahují.

Do Prahy i do Krumlova

Co se týče klientů zkrachovalé britské společnosti, těch mohou být po celém Česku rozprostřeny tisíce. "Thomas Cook fungoval jako cestovka, která posílá klienty nejen do Prahy, ale třeba na jižní Moravu nebo Českého Krumlova," řekl Papež. Tito klienti se musí spojit se svou cestovní kanceláří, popřípadě s pojišťovnou či zastupitelským úřadem a řešit situaci jednotlivě.

Služeb společnosti zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook Group využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Součástí skupiny je například německá letecká společnost Condor, Thomas Cook má ale i vlastní hotelovou síť. Loni firma utržila deset miliard liber (skoro 300 miliard korun), čistá ztráta ale činila 163 milionů.

Společnost Thomas Cook, která je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě, založil baptistický kněz Thomas Cook v 19. století.

Cestovní kancelář Thomas Cook

  • Společnost patří mezi nejstarší cestovní kanceláří na světě a založil baptistický kněz Thomas Cook. Ten v roce 1841 uspořádal pro 500 cestujících, kteří jeli na pravidelnou schůzku abstinentů, první hromadnou organizovanou cestu vlakem z Leicesteru do Loughborough. Pobožný muž nazval cestování náhradní drogou. Nepij, ale cestuj a poznávej, radil svým zákazníkům.
  • Do podnikání se později zapojil také jeho syn John Mason Cook, který v roce 1866 prvně vypravil turisty do Ameriky. Později přibyla Palestina, Bermudy, Maroko a další země. Společnost Thomas Cook & Son oficiálně vznikla v roce 1872 a poté uspořádala cestu kolem světa, která trvala 222 dní.
  • Thomas Cook jménem své společnosti sám prováděl cestující po cizích krajích. Po ledovcích v Alpách, na poutích do Říma nebo na plavbách po Nilu. K jeho klientele zpočátku patřili zejména učitelé, duchovní, lékárníci a částečně i nižší šlechta. Stál i za řadou novinek v cestovním ruchu - zajišťoval rezervace v restauracích a vystavoval hotelové poukázky a cestovní šeky.
  • Postupně síť cestovních kanceláří rostla a Cookovi agenti převzali v mnoha zemích funkci britského konzula. Od roku 1877 měl vlastní cestovní kancelář v Evropě, Americe, Austrálii, na Blízkém východě a v Indii. V roce 1896 se společnost například stala oficiálním přepravcem sportovních fanoušků na první novodobou olympiádu v Aténách.
  • Ve vlastnictví rodiny zůstala společnost až do roku 1928, kdy jí vnuci Thomase Cooka prodali belgické cestovní a železniční společnosti. Ke slavným klientům patřili spisovatelé Mark Twain a Rudyard Kipling či britský premiér Winston Churchill.
  • V roce 1948 byla cestovka znárodněna, v roce 1972 byla zprivatizován. Poté často měnila majitele a současná společnost Thomas Cook Group vznikla v roce 2007 spojením Thomas Cook AG, jejímž vlastníkem byla německá maloobchodní skupina KarstadtQuelle, a britské MyTravel. V roce 2015 do společnosti vstoupil čínský konglomerát Fosun International.
  • Na český trh Thomas Cook vstoupil v roce 2007, kdy koupil menší cestovní kancelář Travel plus - Lufthansa City Center. Zájezdy začal prodávat prostřednictvím společnosti Neckermann Česká republika.

Zdroj: ČTK

 

Právě se děje

Další zprávy