Pád Lehman Brothers před 10 lety šokoval svět. Krize se začala šířit jako epidemie

ČTK ČTK
14. 9. 2018 9:19
Lehman Brothers před deseti lety, po neúspěšném jednání o své záchraně, požádala o ochranu před věřiteli. Její pád byl symbolem finanční krize.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington/Praha - Kdysi byla společnost Lehman Brothers podle tržní hodnoty čtvrtou největší investiční bankou v USA. Banku však tvrdě zasáhla krize amerického hypotečního trhu a během roku 2007 začala ztrácet na tržní hodnotě a její akcie klesaly o desítky procent.

Před deseti lety, 15. září 2008, banka po neúspěšném jednání o své záchraně požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli a pád banky se stal symbolem globální finanční krize. Pád Lehman Brothers byl také největším bankrotem v dějinách Spojených států.

Krize se ohlásila již 7. září, kdy americká vláda převzala kontrolu nad polostátními hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac, jež v USA hrály ústřední roli ve financování trhu hypoték. Kolaps Lehman Brothers ale znamenal pohromu.

Zcela zamrzly úvěrové trhy, následovalo období plné bankrotů a krachů a propady akciových trhů. Hlavní západoevropský index FTSEurofirst 300 se v listopadu ocitl nejníže za 5,5 roku a od počátku roku oslabil již o téměř 50 procent. Také hlavní americký akciový index Dow Jones se propadl pod několik psychologicky důležitých hranic a v listopadu klesl pod 9000 bodů, kde byl naposledy v červnu 2003.

Koncem září tehdejší prezident George Bush prohlásil, že USA jsou uprostřed vážné finanční krize a nejhlubší fáze pak donutila vládu a centrální banku (Fed) přijmout řadu razantních protiopatření, přičemž vláda podpořila domácí ekonomiku souborem stimulačních opatření v hodnotě mnoha set miliard dolarů.

Jen dva dny po pádu Lehman Brothers Fed oznámil, že v součinnosti s vládou zachrání jednu z největších světových pojišťoven American International Group (AIG) úvěrem až 85 miliard dolarů (asi 1,43 bilionu korun), což se stalo tématem řady diskusí, protože kritici pádu Lehman Brothers vládě vyčítali odlišný přístup.

Vláda svůj krok vysvětlila tím, že AIG je systémově důležitý finanční ústav, jehož kolaps nelze dopustit. A historie nakonec dala vládě za pravdu. O čtyři roky později americká vláda dokončila prodej svých akcií v AIG a na záchraně podniku celkově vydělala 22,7 miliardy dolarů (442 miliard korun).

Rozhodnutí Lehman Brothers o bankrotu předcházely tři dny intenzivních krizových jednání. O záchraně v newyorské pobočce Fedu rokovali představitelé státních institucí s šéfy největších bank. Banka Lehman Brothers měla v účetnictví špatné úvěry do realit za zhruba 60 miliard dolarů. Snaha najít kupce ale bance nevyšla a po 158 letech od založení se rozhodla snahu o svou záchranu vzdát.

Lehman Brothers byla jednou z pětice investičních bank, které ještě na počátku roku 2008 tvořily jádro newyorské Wall Street. Tyto banky v americkém pojetí fungovaly zpravidla jako makléřské společnosti. Přijímaly tedy pokyny klientů k nákupu a prodeji cenných papírů, zabývaly se jejich správou a samy obchodovaly.

První obětí z této pětky se stala banka Bear Stearns, kterou v březnu 2008 koupila JPMorgan Chase. Merrill Lynch se nechala dobrovolně převzít druhou největší americkou bankovní skupinou Bank of America a poslední dva velcí hráči, Goldman Sachs a Morgan Stanley, nakonec požádaly Fed o souhlas se změnou struktury, a z ústavů se tak staly dozorované bankovní holdingy.

Ještě na konci září se japonská Nomura Holdings dohodla s Lehman Brothers na odkupu asijských, evropských a blízkovýchodních aktiv. Rovněž v září po bankrotu Lehman Brothers prodala svou největší divizi pro investiční bankovnictví britské bance Barclays. Tento prodej zástupci Lehman Brothers později neúspěšně napadli u soudu.

Za pád Lehman Brothers mohly především riskantní obchody s cennými papíry, jejichž cena se odvíjela od hodnoty podřadných hypoték. Poté, co se ukázalo, že jsou tato aktiva bezcenná, šla banka, které stát odmítl pomoci, ke dnu. Od jara 2008, kdy začala v USA hypoteční krize, Lehman Brothers ztratila do bankrotu na tržní hodnotě přes 40 miliard dolarů a v roce 2008 její akcie klesly o 80 procent.

Režim bankrotové ochrany banka opustila po 1268 dnech v březnu 2012. Podle dohody konkurzního soudce s věřiteli má banka rozdělit investorům zhruba 65 miliard USD (1,2 bilionu korun) z prodeje aktiv, která v době bankrotu dosahovala 639 miliard dolarů. Očekává se, že likvidace banky potrvá několik let.

 

Právě se děje

Další zprávy