OSVČ by měly dostat příspěvek od státu i za květen. Schillerová chce pomoc prodloužit

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 4. 2020 16:50
Živnostníci a podnikatelé, které zasáhla opatření přijatá kvůli koronaviru, budou dostávat jednorázový příspěvek i po 30. dubnu. Měl by jako nyní činit 500 korun za den. Na páteční tiskové konferenci to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) | Foto: ČTK

Schillerová uvedla, že v pondělí vládě předloží návrh zákona, který umožní příspěvek vyplácet až do uvolnění všech opatření omezujících podnikatele. Vláda s nimi počítá do 8. června.

Podle Schillerové se v případě prodloužení termínu pro příspěvek podmínky měnit nebudou, ale podnikatelé budou muset předložit nové čestné prohlášení.

Zástupci podnikatelů návrh vlády vítají. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podnikatelskými svazy. Upozorňují na nutnost nízké administrativní náročnosti.

"Nebývá to v posledních dnech a týdnech z naší strany běžné, ale v tomto případě je na místě vládu pochválit," řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podpora podnikatelů bude podle něj nezbytná i v dalších týdnech. Stejně jako u dalších opatření na podporu podnikání v době pandemie je ale klíčová nízká administrativní náročnost, aby se peníze co nejrychleji dostaly na účty firem a živnostníků. Řada z nich v současnosti balancuje na samé hranici existence, dodal.

Asociace malých a středních podniků požadovala po vládě příspěvek pro OSVČ i po 30. dubnu, proto tuto informaci vítá. "Apelujeme pouze na to, aby kontrolní mechanismy státu nebyly nákladově vyšší než podpora," podotkla prezidentka asociace Eva Svobodová.

Svaz průmyslu a dopravy respektuje opatření vlády v této oblasti. "Zdůrazňujeme ale, že nejde jen o živnostníky, ale řada firem se potýká s propadem tržeb a s výpadky výroby. Stále není například dořešen přeshraniční pohyb potřebných pracovníků, odklad plateb DPH či prodloužení programu Antivirus na šest měsíců. Je třeba také rychle schválit a vyhlásit i program COVID plus pro velké firmy," uvedl ředitel sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek.

O příspěvek zatím požádalo téměř 200 000 lidí

Od minulého týdne mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem žádat za období od 12. března do 30. dubna o příspěvek 25 000 korun, tedy 500 korun denně. O příspěvek je možné požádat do 29. června.

Ministerstvo financí odhaduje, že o příspěvek by mohlo požádat až 700 000 OSVČ. K pátku přijala finanční správa celkem 196 517 žádostí, uvedla Schillerová. Dodala, že správa zpracovala z celkového počtu tři čtvrtiny žádostí.

Šéfka resortu financí zároveň uvedla, že k pátku dala správa příkaz k vyplacení 1,89 miliardy korun. V pondělí tak může zhruba 77 000 žadatelů peníze očekávat na svých účtech. K 20. dubnu bude dohromady odesláno 3,36 miliardy korun.

Podnikatelé mohou požádat o příspěvek e-mailem, poštou, prostřednictvím datové schránky, přes aplikaci Elektronická podání pro finanční správu, na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady. E-mailem dorazilo zatím 59,4 procenta žádostí, datovou schránkou 20,9 procenta, poštou a přes podatelny a body to bylo 19,1 procenta žádostí a elektronickým podáním 0,5 procenta.

Na příspěvek dosáhnou lidé, kteří mají podnikání jako hlavní i vedlejší činnost s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost. O příspěvek mohou žádat i podnikající studenti do 26 let. Vedle toho mají nárok na peníze spolupracující osoby nebo manželé a manželky, pokud nejsou zaměstnanci. Žádat mohou i podnikající invalidní a starobní důchodci. Příspěvek nepodléhá zdanění. Splnění podmínek doloží podnikatel jen čestným prohlášením.

Na finančních úřadech o příspěvek mohou požádat vedle živnostníků například samostatní zemědělci, lékaři nebo i sezónní podnikatelé. Výdaje státního rozpočtu na vyplácení jednorázového příspěvku OSVČ by do konce dubna mohly být podle dřívějších odhadů MF až 17,5 miliardy korun.

Zaměstnanců se příspěvek netýká. Na ty pamatuje vládní program Antivirus, který provozuje ministerstvo práce. Ten by měl státní pokladnu přijít jen v březnu na 10,9 miliardy Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy