Osobnosti, pravidla i stabilitu. Co přejí byznysmeni české ekonomice do další stovky?

Michal Šenk Michal Šenk
28. 10. 2018 18:03
I čeští byznysmeni slaví 100 let vzniku našeho moderního státu. V anketě Aktuálně.cz a Hospodářských novin hodnotí dosavadní vývoj tuzemské ekonomiky, odkaz, na který by bylo dobré navázat a kterým by bylo hodno se inspirovat. Vyslovují také svá přání do další stovky.
Hynek Walner, ředitel strategie Jihostroje
Hynek Walner, ředitel strategie Jihostroje | Foto: Jihostroj

Hynek Walner, ředitel strategie Jihostroje

Historický odkaz českého byznysu stojí na hlubokých průmyslových tradicích, které k českým zemím v novodobé historii Evropy odjakživa patřily. Průmysl, vyrábějící vlastní výrobky, netvoří jenom stroje a peníze, ale zejména odvážní, prozíraví a pracovití podnikatelé, "továrníci" v tom dobrém slova smyslu. K tomu bylo nutnou podmínkou, aby byli obklopeni týmy vzdělaných a nadaných techniků, což souvisí s kvalitou vzdělávání.

Desetimilionová česká populace (což je v globálním měřítku ekvivalent středně velkého města v Asii nebo na amerických kontinentech) umí vlastním umem vyvinout a vyrobit auta, letadla, obráběcí stroje, letecké motory, elektronové mikroskopy, investiční celky, elektroniku, software, hydraulické přístroje…

Hospodářský růst řady evropských zemí existuje také díky výkonné dodavatelské základně českých firem. Pokud jde o budoucnost, je potřeba si cenit toho, čeho jsme dosáhli, a promyšleně na to navazovat. Budoucnost české ekonomiky vidím nadále v průmyslu a strojírenství, ale takového, které je orientováno na inovativní výrobky s vysokou přidanou hodnotou, na finální celky. Hrubou chybou by bylo nechat utopit průmysl hluboko v dodavatelském řetězci bez adekvátních marží a přidané hodnoty.

Česká republika si dnes může dovolit být při přijímání zahraničních investorů velmi vybíravou nevěstou, protože má co nabídnout - tvůrčí potenciál kvalifikovaných, pracovitých a nadaných lidí, kromě toho jsme v globálním pojetí příjemné, přívětivé a bezpečné místo pro život a práci. To jsou nehmotné, ale cenné komodity, které by měla mít každá politická reprezentace jakékoliv barvy na paměti.

 

Právě se děje

Další zprávy