Osobní dopravci zaplatí za zastavení ve stanici. Stát zavede ošlapné od roku 2020

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 12. 2018 17:09
Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zavede od roku 2020 tzv. ošlapné, tedy povinnost osobních dopravců zaplatit za zastavení v železničních stanicích. Vyplývá to z prohlášení o dráze pro rok 2020, o kterém dnes státní organizace informovala na webu. Nový poplatek by měl SŽDC přinést zhruba 120 milionů korun ročně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: RegioJet

Podle generálního ředitele firmy Jiřího Svobody souhlasí s novou povinností ministerstvo dopravy, proti dosud nebyl ani žádný z osobních dopravců. Celkem je na tuzemské železnici více než 2800 zastávek a stanic.

Největší dopravce, České dráhy, které budou platit jednoznačně nejvíce, se zavedením ošlapného počítaly. "Jen jsme čekali na konkrétní podmínky. Celkovou částku budeme teprve vyčíslovat. Nicméně jde o takzvaně uznatelný naklad," uvedl mluvčí státního dopravce Radek Joklík.

Poplatky za zastavování ve stanicích by se měly vázat na jednotlivé spoje a počet jejich zastavení ve stanicích.

Vliv na cenu bude mít i hmotnost vlaků, což organizaci schválil i Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře. Správa železnic tak nepřistoupila na některé návrhy, že by ošlapné mohlo vycházet z velikosti stanic, nádražních budov nebo počtu odbavených cestujících. Podle organizace by byl výpočet poplatků v těchto případech komplikovaný.

O zavedení uvedeného poplatku se v Česku hovoří již několik let. V minulosti o něm uvažovaly i České dráhy, které dřív měly provoz železničních stanic na starosti. V budoucnu by SŽDC mohla převzít i některé další síťové služby, jako je například provoz čekáren a úschoven nebo prodej jízdenek. Zpoplatněno by pro dopravce mohlo být i staniční hlášení. Přesná podoba služeb bude podle SŽDC teprve předmětem jednání.

SŽDC, pro kterou pracuje asi 17 000 lidí, spravuje celostátní i regionální tratě, jež vlastní stát. Od roku 2016 se stará také o nádraží, která koupila od Českých drah.

 

Právě se děje

Další zprávy