V lyžařském oblečení a s dekou. O speciální bankovky byl zájem, lidé čekali hodiny

V lyžařském oblečení a s dekou. O speciální bankovky byl zájem, lidé čekali hodiny
Ve středu, tedy v den zahájení akce, stáli první zájemci o výměnu bankovek fronty v mrazu již od brzkých ranních hodin. Podle odhadů banky jich jen v Praze bylo dopoledne kolem 4500 až 5000. Stovky lidí čekaly také v dalších českých městech - Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě, a to v prodloužených pokladních hodinách od 7.30 do 16 hodin.
Banka kvůli enormnímu zájmu musela již před středeční devátou hodinou ranní přistoupit z kapacitních důvodů v Praze a následně také v Hradci Králové a v Brně k uzavření front, aby všechny zájemce v průběhu dne stihla odbavit.
Zájemci o výměnu se do únorových mrazů vybavili. Do front si přinesli deky, skládací židle, někteří také lyžařské oblečení.
"Přijela jsem z východních Čech. Vstávala jsem v pět ráno a jela do Prahy vlakem, abych pro sebe a děti vyměnila pět kusů bankovek," popsala ve středu pro Aktuálně.cz jedna ze zájemkyň. Do uzavřené fronty se už ale nedostala.
Foto: Jakub Plíhal
Ekonomika Jakub Plíhal Ekonomika, Jakub Plíhal
Aktualizováno 9. 2. 2023 17:17
Lidé si od středy mohli na všech pobočkách České národní banky měnit peníze za speciální tisícikoruny, které připomínají 30. výročí československé měnové odluky. Zájem byl extrémní. ČNB uvedla, že už během čtvrtka se zásoby výročních tisícikorun zcela rozebraly. V den zahájení akce čekaly ve frontách v mrazu na výměnu tisíce lidí po celém Česku.
 

Právě se děje

Další zprávy