OSA chce zvýšit poplatky za hudbu až o polovinu, protestují i starostové

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 8. 2016 16:29
Ochranný svaz autorský (OSA) podle starostů zneužívá své dominantní postavení. Chystaný "enormní nárůst sazeb" není podle nich odůvodněný ani přiměřený. Podle svazu ale autoři hudby v ČR inkasují jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě, což bude platit i po navýšení.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Starostové měst a obcí nesouhlasí se zvýšením poplatku za autorská hudební práva až o polovinu, se kterým pro příští rok počítá Ochranný svaz autorský (OSA).

Svaz tím podle nich zneužívá své dominantní postavení, uvedlo dnes Sdružení místních samospráv ČR. Starostové proto podali stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a na ministerstvo kultury. OSA ale považuje sazby autorských odměn pro rok 2017 za přiměřené.

Hudbu obce pravidelně využívají na různých slavnostech, zní třeba i ve školách nebo domovech, které obce zřizují. Sdružení souhlasí s tím, že je třeba za užití autorských děl odměny hradit, ale v přiměřené výši.

Chystaný "enormní nárůst sazeb OSA" není podle starosty Křižánek na Vysočině a místopředsedy Sdružení místních samospráv Jana Sedláčka ale odůvodněný ani přiměřený. "Nerozumíme, proč by se pro příští rok měly sazby zvýšit o polovinu, když neroste inflace ani jiné ekonomické ukazatele v ČR," uvedl Sedláček.

Starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš doplnil, že sdružení vyzvalo své členy, aby do doby, než Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo ministerstvo kultury postup OSA schválí, neuzavírali s OSA na příští rok žádné smlouvy o placení odměn.

Podle svazu ale autoři hudby v ČR inkasují jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě, což bude platit i po navýšení. "Jsem přesvědčen, že sazby stanovené pro rok 2017 jsou přiměřené. Navýšením sazeb chceme pouze zmírnit pokřivení trhu, který historicky platí nejnižší sazby v porovnání se zahraničím. Není žádný důvod k tomu, aby se autorům hudby dostávalo v České republice nižší míry ochrany práv, než je běžné v drtivé většině zemí Evropské unie," uvedl předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Ochrannému svazu autorskému, který zastupuje majitele autorských práv k hudebním dílům, loni vzrostly příjmy na 915 milionů korun. Byla to nejvyšší částka za dobu existence této organizace. Rekordních bylo i 501 milionů korun, které svaz v roce 2015 rozdělil mezi české autory a nakladatele. Nejvíc peněz, 375 milionů korun, loni přinesly do jeho pokladny poplatky z televizního, rozhlasového a online vysílání.

Organizaci založili sami autoři v říjnu 1919. K 31. prosinci 2015 zastupovala 8819 domácích nositelů práv a statisíce nositelů autorských práv z celého světa.

OSA má i své odpůrce. Loni se v Praze například uskutečnila oslava desátého výročí Svazu nezávislých autorů, který se od svého začátku vymezuje proti kolektivním správcům autorských práv. Někteří umělci na protest proti zpoplatnění hudby umisťují své nahrávky na internet zdarma k volnému použití.

 

Právě se děje

Další zprávy