Orco prodělalo dalších šest miliard korun, míří k rozprodeji

ČTK ČTK, vok
27. 3. 2014 21:00
Podnikatel Radovan Vítek, kterému patří také developerská CPI Group, se rozhodl Orco postupně kvůli neefiktivitě provozu zlikvidovat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Lucemburk - Developerská skupina Orco, jejímž největším akcionářem je podnikatel Radovan Vítek, prohloubila v roce 2013 čistou ztrátu z předloňských 42 milionů eur na 227 milionů eur, což je v přepočtu asi 6,2 miliardy korun.

Horší hospodaření firma, která je zatím kótována i na pražské burze, vysvětluje poklesem hodnoty části majetku a přetrvávající složitou situací na realitním trhu mimo Německo.

Je to již třetí rok po sobě, kdy Orco Property Group generuje ztrátu.

Tržby Orcu loni klesly o zhruba 40 procent na 146 milionů eur - asi čtyři miliardy korun. Příčinu firma vidí konkrétně v jednorázových transakcích v souvislosti s předloňským prodejem düsseldorfského kancelářského mrakodrapu Sky Office.

Bez těchto transakcí by příjmy podle Orca o dvě procenta vzrostly.

Očištěný provozní zisk před zdaněním a odpisy (EBITDA) činil 37 milionů eur, což je oproti roku 2012 nárůst o čtyři miliony eur. Výsledek podle společnosti odráží dobré výsledky rezidenčních projektů, jako je pražský obytný komplex V Mezihoří.

Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.

Německá část zůstane

Jak uvedly minulý týden Hospodářské noviny, podnikatel Radovan Vítek, kterému patří také developerská CPI Group, se rozhodl Orco postupně kvůli neefiktivitě provozu zlikvidovat. Z pozice prezidenta Orca již odvolal zakladatele skupiny Jeana-Françoise Otta a nahradil jej členem představenstva Tomášem Salajkou.

Zachovat chce podle informací Hospodářských novin naopak výdělečnou větev Orco Germany, do níž je ochoten nalít až 2,7 miliardy korun. Peníze už na to má podle listu připravené. Ve vedení německé divize Otta vystřídal Vítkův člověk Martin Němeček

Mateřskou společnost teď podle Hospodářských novin čeká postupná likvidace, tedy rozprodej majetku.

„Vyčleníme aktiva, která mají potenciál, zbytku se zbavíme. Ta likvidní prodáme okamžitě a u těch nelikvidních si počkáme na správný okamžik,“ řekl listu generální ředitel Vítkovy CPI Group Zdeněk Havelka.

Vítek plánuje také stažení Orca z burzy.

 

Právě se děje

Další zprávy