Orco převzalo úvěry spojené s varšavským projektem Zlota

ČTK ČTK
22. 4. 2014 11:21
Projekt navržený architektem Danielem Libeskindem je jednou z nejvyšších staveb ve Varšavě.
Varšavským projekt Zlota 44
Varšavským projekt Zlota 44 | Foto: zlota44tower.com

Praha - Česko-lucemburská developerská společnost Orco Property Group se dohodla s polskou bankou Pekao na převzetí jejích úvěrů spojených s nedokončeným varšavským projektem Zlota 44. Projekt v centru Varšavy je jednou z hlavních finančních zátěží společnosti.

Podle dohody koupí Orco Property Group všechny pohledávky Pekao za polským holdingem Orco Property sp. z o.o., který řídí projekt Zlota. Zdroje z bank na počátku měsíce agentuře Reuters řekly, že Pekao požádala Orco, aby splatilo do 30 dní z těchto úvěrů více než 83 milionů dolarů (1,65 miliardy Kč).

Firma v březnu uvedla, že zvažuje prodej projektu Zlota. Sdělila to poté, co oznámila za loňský rok výrazné prohloubení své ztráty v důsledku odpisů, na nichž se zhruba z poloviny podílela právě Zlota.

Možná je i likvidace

Projekt navržený architektem Danielem Libeskindem je jednou z nejvyšších staveb ve Varšavě. Stojí vedle Paláce kultury a vědy, nejvyšší budovy v metropoli ve stylu stalinského socialistického realismu.

Zlota 44 se dostala do řady problémů, včetně nedostatku financování, a nesplatila některé pohledávky. Český podnikatel Radovan Vítek, který od počátku roku společnost fakticky ovládá, v lednu řekl, že budoucnost projektu je nejistá a je možná jeho likvidace.

Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.

 

Právě se děje

Další zprávy