Oracle kupuje nadějný český start-up Apiary. Dá za něj miliardy korun

Luboš Kreč Luboš Kreč
19. 1. 2017 15:43
Apiary vznikla v roce 2011 a ve svých kancelářích v pražském Karlíně a v San Francisku zaměstnává 33 lidí. Má hodně specifický produkt – poskytuje programátorům softwarový nástroj pro tvorbu rozhraní, aby spolu dokázaly komunikovat aplikace a programy od různých výrobců a na různých zařízeních.
Zakladatelé Apiary Jakub Nešetřil a Jan Moravec.
Zakladatelé Apiary Jakub Nešetřil a Jan Moravec. | Foto: Matej Slávik

Praha – Americký softwarový gigant Oracle kupuje český start-up Apiary, který vyvíjí nástroj na tvorbu webových rozhraní pro programátory. Společnost, kterou v roce 2011 založili mladí podnikatelé Jakub Nešetřil a Jan Moravec. Už v minulosti získala od investorů stovky milionů korun.

Hodnotu transakce ani jedna strana nezveřejnila, jde ale o miliardy korun. Investor Ondřej Bartoš, který má v Apiary podíl, Hospodářským novinám potvrdil, že obchod se počítá v desetimístné sumě a že by mělo jít o vysoké desítky milionů dolarů.

Apiary, která ve svých kancelářích v pražském Karlíně a v San Francisku zaměstnává 33 lidí, má hodně specifický produkt – poskytuje programátorům softwarový nástroj pro tvorbu rozhraní, aby spolu dokázaly komunikovat aplikace a programy od různých výrobců a na různých zařízeních.

„Umožní to firmám, aby si zajistily API rozhraní, spravovaly je a vydělávaly na nich,“ říká viceprezident Oraclu Zamit Avery. „Z toho, že se přidáme k Oraclu, máme velkou radost. Zákazníci na tom jedině vydělají," dodává Nešetřil.

Zakladatelé Apiary sbírali zkušenosti u jiného úspěšného českého IT podnikatele Romana Staňka – pracovali v jeho firmě GoodData, jejíž cenu dnes investoři odhadují na miliardu dolarů. Poté, co se osamostatnili, postupně získali několik silných finančních injekcí, například od Steva Andersona z Baseline Ventures, který pomáhal v začátcích zakladatelům sítí Instagram nebo Twitter.

Z Brna do Bratislavy za 10 minut. Moravská metropole bude mít dopravu budoucnosti | Video: Hyperloop
 

Právě se děje

Další zprávy