Velký přehled chystaných oprav na silnicích. Nové mapy ukazují i plánované stavby

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
26. 1. 2018 12:30
ŘSD zveřejnilo nové mapy ukazující, kde se letos plánují opravy dálnic a hlavních silnic. Součástí je také aktuální přehled nových staveb.
Musí to opravit. (ilustrační foto)
Musí to opravit. (ilustrační foto) | Foto: Radek Pecák

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos vynaloží na opravy silnic první třídy a dálnic zhruba 11,4 miliardy korun, což je o desetinu víc než loni. Uvedl to generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Podnik bude pokračovat v opravách dálnice D1 a dále se zaměří na komunikace kolem Prahy - vedle Pražského okruhu například dálnice D5, D8 a D11.

Na dálnici D1 u Prahy bude ŘSD opravovat úsek mezi 12. a 16. kilometrem u Prahy, kde je vysoká intenzita dopravy. Na D11 by mělo jít o začátek dálnice od kilometru nula do 8. kilometru. Tato oprava bude trvat dva roky, ale jejím výsledkem ještě nebudou plánované tři pruhy v obou směrech.

Celkově bude ŘSD letos na dálnici D1 pokračovat v opravě čtyř úseků a jeden úsek letos nově zahájí. V rámci jednoho úseku bude v předstihu stavět nové nadjezdy.

Všechny opravy na dálnicích chce ŘSD provádět při zachování dvou jízdních pruhů v obou směrech. Stavby chce zahájit podle vývoje počasí v březnu nebo v dubnu. Běžné opravy budou trvat tři až čtyři měsíce.

Správce dálniční sítě uvažuje o rozšíření úsekového měření na D1 ze stávajících připravených čtyř úseků na další, například u Velkého Meziříčí, kde se minulý týden stala hromadná nehoda. Vedle D1 by se úsekové měření mohlo objevit i na úsecích s uzavírkami na dálnicích D5 a D8, ale zřejmě až v příštím roce.

Přibližně 7,5 miliardy korun půjde na opravy silnic první třídy a zbytek na dálnice. Vedení ŘSD má zároveň od ministerstva dopravy slíbeno navýšení částky na opravy o zhruba 900 milionů korun, které by mohlo podle Kroupy čerpat během letošního roku.

ŘSD bude celkově letos pracovat na 145,5 kilometru dálnic a silnic první třídy, na dalších 193 kilometrech chce stavby letos zahájit.

 

Právě se děje

Další zprávy