Opozice kritizuje návrh rozpočtu, postoj KSČM zatím není jasný

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 9. 2021 13:42
První místopředseda a šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura považuje za skandální, že schodek státního rozpočtu navržený ministerstvem financí na příští rok je vyšší, než kolik činil loni. Podle místopředsedkyně STAN Věry Kovářové je schodek obrovský, přestože se krizová situace stabilizovala.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Cetkovský

Šéfka sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) má za pozitivní, že alespoň část z předpokládaných navýšených příjmů je použita na snížení schodku a navýšení investic. 

Schodek na příští rok by měl činit 376,6 miliardy korun. Je to o 13,4 miliardy korun méně proti prvnímu návrhu z letošního června. Příjmy ministerstvo financí v novém návrhu zvýšilo proti červnové verzi o 57,6 miliardy na 1543,3 miliardy korun a výdaje o 44,2 miliardy na 1919,9 miliardy korun. V roce 2020 schodek činil 367,4 miliardy.

Vláda podle Stanjury nemůže stávající situaci svádět na koronavirovou pandemii. "Na špatné hospodaření upozorňujeme poslední čtyři roky, ve kterých vláda trestuhodně promarnila hospodářský růst a místo potřebných reforem sypala peníze do předvolebních dárků," uvedl. Podle stranického šéfa Petra Fialy nejsou problémem rozpočtu příjmy, ale výdaje. "Uspořit se dá v řádu desítek miliard korun zrušením dotací velkým firmám, omezením neinvestičních výdajů či snižováním byrokracie," poznamenal.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovecký předseda Marian Jurečka se shodli na tom, že rozpočet je sestaven v duchu "po nás potopa". Vláda se podle Pekarové Adamové nezabývá tím, jak se postaví k nejrychlejšímu tempu zadlužování v historii Česka. Pokud by někdo podobným způsobem bez plánování řídil soukromou firmu, byl by na cestě k bankrotu, míní. "Vláda nehledá inspiraci v Německu, které svůj finanční plán připravuje s výhledem na návrat k vyrovnaným rozpočtům, ale spíše v řecké cestě," uvedla.

"S ohledem na růst naší ekonomiky, odeznívající covid-19 je takový schodek ukázkou vlády ve stylu po nás potopa! Žádný dobrý a rozumný hospodář přeci nechce žít dlouhodobě na dluh, na rozdíl od této vlády," napsal Jurečka.

Navržený schodek je podle Kovářové obrovský, ačkoli se krizová situace stabilizovala a na příští rok jsou díky plošnému očkování proti covidu-19 scénáře pozitivnější. "Schodek nelze akceptovat. Většina výdajů je mandatorních mimo postcovidovou podporu a úpravy v řádu miliard jsou jen kosmetické. Půjde o prohloubení zadlužování země na úkor dalších generací," napsala.

Podle Vostré je pozitivní, že alespoň část z předpokládaných navýšených příjmů je použita na snížení deficitu a navýšení investic. "Co se týká postoje KSČM, ten bude záležet i na tom, v jaké podobě nakonec bude návrh státního rozpočtu na rok 2022 předložen nově ustanovené Poslanecké sněmovně po volbách," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy