Operátoři zaplatili miliardy, aukce definitivně končí

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
24. 2. 2014 11:11
Český telekomunikační úřad přidělil operátorům kmitočty pro rychlé mobilní sítě LTE
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jedna z nejsledovanějších událostí minulého roku bude brzy definitivně uzavřena. Český telekomunikační úřad přidělil všem třem tuzemským operátorům kmitočty pro rychlé mobilní sítě LTE, které vydražili v loňské aukci. Firmy uhradily dohromady 8,5 miliardy korun.

"Všichni vítězní žadatelé uhradili kupní cenu za vydražené bloky kmitočtů a v pátek 21. února jim byla doručena rozhodnutí o udělení přídělu rádiových kmitočtů. Tato rozhodnutí zatím nejsou pravomocná," řekl mluvčí úřadu Martin Drtina.

Operátoři mají na případné odvolání proti rozhodnutí 15 dnů, ale nedá se předpokládat, že by završení aukce dále odkládali. Už v půlce ledna online deník Aktuálně.cz uvedl, že operátoři stahují stížnosti na podmínky aukce. Také Drtina si myslí, že operátoři se pravděpodobně vzdají práva na odvolání a licence začnou platit.

Spor mezi operátory a Českým telekomunikačním úřadem se uhladil díky tomu, že o frekvence pro nového mobilního operátora nakonec neměl zájem žádný ze dvou potenciálních nováčků. Kmitočty pro nové sítě LTE nakonec vydražila jen stávající trojice operátorů - T-Mobile, Telefónica a Vodafone - a další dva účastníci aukce Sazka Telecommunications a Revolution Mobile se v ní neprosadili.

Za frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz zaplatil T-Mobile celkem 2,61 miliardy korun, Telefónica 2,8 miliardy a Vodafone 3,11 miliardy korun.

Operátoři již LTE začali budovat s využitím dříve přidělených frekvencí. S masivní výstavbou počítají letos. Celkově by mohli investovat během několika let až 40 miliard korun. Dodavatelem technologie bude zřejmě čínská Huawei. Je možné, že jednu síť LTE bude sdílet více firem.

 

Právě se děje

Další zprávy