Operátoři dají Česku ochutnat neomezená data. Jen na prázdniny a s řadou podmínek

Ekonomika Jan Úšela ČTK Ekonomika, Jan Úšela, ČTK
17. 6. 2019 11:10
Operátor T-Mobile nabídne v létě jako první na českém trhu neomezené stahování dat. Do konce srpna si budou moci uživatelé opakovaně aktivovat bezplatný balíček, který umožní během 30 dnů využívat mobilní data bez limitu. K podobnému kroku se pravděpodobně chystá i další z velké trojky operátorů - Vodafone.
Foto: Lukáš Bíba

Firma změnu zavede od 20. června, platit bude ovšem po omezenou dobu letních prázdnin, tedy do 31. srpna. "Nejedná se o poslední vylepšení naší nabídky dat," řekla Aktuálně.cz mluvčí operátora Martina Kemrová s tím, že na podobný letní tarif by mohl T-Mobile navázat i v dalších měsících roku.

Nabídka platí pro rezidentní zákazníky s hlasovým tarifem, kteří mají buď určitý datový limit, nebo předplacenou hlasovou kartou Twist s aktivním datovým měsíčním nebo ročním balíčkem. V rámci Evropské unie mohou zákazníci data čerpat stejně. Nabídku mohou využít i firemní zákazníci, a to ti, kteří nemají rámcové smlouvy nebo smlouvy pro významného zákazníka.

Konkurence chystá reakci

Největší český operátor se zřejmě snaží předběhnout ostatní konkurenty. Vodafone na tuto středu ohlásil tiskovou konferenci, na níž zřejmě rovněž představí vylepšené tarifní nabídky, možná i ve znamení neomezených dat. Detaily nové nabídky ovšem firma ze stejnojmenné britské skupiny zatím tají.

Není také jasné, jak na konkurenty zareaguje třetí z velkých operátorů, O2. "Konkrétní plány do budoucna nemůžeme komentovat," řekla Aktuálně.cz mluvčí O2 Lucie Jungmannová. V řádu dnů ale zřejmě od firmy vlastněné skupinou PPF Petra Kellnera datově vylepšené tarify čekat nelze.

Letní balíček si zákazníci mohou aktivovat v aplikaci Můj T-Mobile. Po jeho vypršení lze zapnout nový balíček na dalších 30 dní. Nabídka bude platit od čtvrtka 20. června do 31. srpna do půlnoci, kdy se balíček sám vypne.

T-Mobile před dvěma lety zavedl nové tarify s výrazně vyššími datovými limity. O necelý rok později začal zákazníkům poskytovat další data v tarifním programu Magenta 1. Na začátku tohoto měsíce rozšířil nabídku dokoupených dat a umožnil jejich převod do dalšího měsíce.

Vysoké ceny za mobilní data v Česku v minulosti kritizovali vládní i opoziční politici. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla.

Minulý týden Český telekomunikační úřad (ČTÚ) uvedl, že ceníkové ceny za mobilní datové služby pro rezidenty jsou na českém trhu vyšší, než jaké by byly na trhu s plně rozvinutou konkurencí. ČTÚ dodal, že operátoři v ČR jednají v tzv. tiché shodě. K tomu podle úřadu přispívá fakt, že soutěž se odehrává u neveřejných slev, a nikoliv plošně v ceníkových cenách. Operátoři to odmítli.

Neomezená data jsou v Česku problém

V Česku zatím neomezená data v nabídkách operátorů chybí. Vodafone a T-Mobile již sice nabízejí neomezené balíčky Vodafone Pass a StreamOn, ty ale datovou spotřebu nepočítají jen u některých vybraných služeb, typicky při streamování hudby přes Spotify.

V zemích, jako jsou Finsko, Dánsko nebo Slovensko jsou již tarify s neomezenými daty běžně k dostání a jejich cena se pohybuje do částky 30 eur (765 korun). Český mobilní trh oproti tomu v rámci Evropy stále patří k těm, kde zákazníci získávají jedny z nejnižších datových přídělů.

Podobnou nabídku jako nyní T-Mobile dal před čtyřmi lety Vodafone. V čase Vánoc tehdy klientům zdarma poskytl 100 GB dat měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy