Za vysoké ceny mobilních dat může ČTÚ, říká Mládek. Karty rozdali politici, brání se regulátor

Jan Úšela Jiří Hovorka Jan Úšela, Jiří Hovorka
Aktualizováno 6. 2. 2017 15:57
Za drahými mobilními daty v Česku podle ministra průmyslu stojí nečinnost Českého telekomunikačního úřadu, který mobilní trh v Česku dozoruje. Úřad se ale brání, že karty, podle kterých se nyní hraje, rozdali politici. Jan Mládek také představil návrh novely zákona, podle které by šlo rychleji změnit operátora.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha – V Českých telekomunikacích přituhuje. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v reakci na kritiku, které musel kvůli dění na trhu čelit v posledních dnech, obrátil pozornost na Český telekomunikační úřad, tedy regulátora trhu. Za ceny mobilních dat v Česku, které patří k nejdražším v Evropě, může podle ministra dlouhodobá nečinnost českého regulátora mobilního trhu.

"Možná by se pánové z ČTÚ měli zajet podívat třeba do Rakouska, jak dobře funguje tamní regulátor, který přitom disponuje podobnými pravomocemi jako náš ČTÚ," uvedl na tiskové konferenci, kde ohlásil novelu zákona o elektronických telekomunikacích, ministr v narážce na rozhovor Hospodářských novin s šéfem rakouské mobilní regulace Johannesem Gunglem.

Regulátor tento příměr považuje za nepadnoucí. "Rakousko je příkladem země, kde je rozvinutá konkurence v mobilních službách. To je možné i díky tomu, že tamní vláda umožnila, aby na trh postupně přišlo pět operátorů a při jejich spojování si pak mohl regulátor klást tvrdé podmínky, které konkurenci zachovaly," reaguje mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

V Česku podle něj politici karty rozdali v minulosti jinak. "Vláda v roce 2000 rozhodla, že kmitočty pro sítě 3G dostanou jen tři operátoři. A rovněž to nebylo současné vedení ČTÚ, které zastavilo aukci kmitočtů na LTE těsně před jejím skončením, kdy byl příchod dalšího operátora na spadnutí," dodává Drtina.

O předčasném ukončení aukce na začátku roku 2013 rozhodl tehdejší předseda ČTÚ Petr Dvořák. Důvodem byla příliš vysoká cena, která by podle Dvořáka v důsledku vedla k vysokým cenám pro konečné spotřebitele. Cena tenkrát vystoupala i kvůli tomu, že se o kmitočty pro vlastního operátora ucházela finanční skupina PPF. Ta následně koupila od španělské Telefóniky její českou dceru a na českém trhu tak i v roce 2017 působí stále jen tři operátoři.

Mládek: Radní Malý jen mluví, nejspíš skončí

Ministr Mládek na tiskové konferenci také zopakoval své dřívější vyjádření, podle něhož on sám nemůže s cenami mobilních tarifů v Česku nic dělat a že všechny pravomoci leží na straně ČTÚ a antimonopolního úřadu. "Kompetence ministerstva jsou vyloženě legislativní, a naší snahou tedy bude úprava zákona o elektronických komunikacích, která bude řešit třeba vyšší ochranu spotřebitelů," řekl dále Mládek.

Podle něj to byl právě ČTÚ, který jeho ministerstvu připravil podklady pro bruselské jednání, které vedlo k ukončení drahých roamingových poplatků v Evropské unii i Česku. Za pozici Česka, jež měla podle kritiků jít na ruku zájmům velkých nadnárodních operátorů, byl ministr průmyslu koncem minulého týdne kritizován.

Ministr průmyslu teď proto říká, že si už nepřeje, aby v Radě úřadu nadále působil Ondřej Malý, který vůči operátorům v médiích ostře vystupuje, podle Mládka ale více mluví, nežli koná. "Panu Malému končí v radě mandát v půlce března. Předpokládám, že ho ve funkci nahradí někdo jiný," uvedl Mládek.

Na Malého si přitom stěžovala i velká trojka mobilních operátorů v podobě T-Mobilu, O2 a Vodafonu. Zástupci zmíněných firem se nechali neoficiálně slyšet, že Malý na sociálních sítích šíří silácké řeči, při oficiálních jednáních ovšem není konstruktivní a dohodu mezi nimi a ČTÚ prý komplikuje.

Ondřej Malý byl do rady ČTÚ jmenován v roce 2012 tehdejším ministrem průmyslu Martinem Kubou (ODS). V radě nahradil Petra Štěpánka (ODS). Do ČTÚ odešel z pozice redaktora Hospodářských novin, předtím působil i v dalších médiích.

Rychlejší přenos čísla

Češi by mohli v budoucnu změnit mobilního operátora rychleji, než je tomu dnes. Počítá s tím novela zákona o elektronických komunikacích, kterou chystá ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ministerstvo podle něj předloží vládě návrh zákona do 15. února. 

Přechod by nově se vším všudy neměl trvat déle než deset dní. Přenést si číslo k jinému operátorovi je v Česku možné od roku 2006. Podle dat Českého telekomunikačního úřadu převedli lidé například v roce 2015 v tuzemské mobilní síti více než půl milionu čísel.

"Operátoři někdy nastavovali smluvní podmínky takové, že výpovědní doba, než mohl zákazník přejít k jinému operátorovi, byla někdy poměrně dlouhá. Podle asociace ochrany spotřebitelů to někdy bylo až 40 dnů. V návrhu zákona se nastavuje maximální možná lhůta, dokdy se musí celý přechod provést," upřesnil ředitel odboru elektronických komunikací ministerstva Luděk Schneider.

 

Právě se děje

Další zprávy