On-line: Nepotřebný paskvil. Ministerstvo financí lže, kritizuje EET předseda podnikatelské asociace

Živě
V Senátu se koná veřejné slyšení k petici za zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb. Do Zaháňského salonku Valdštejnského paláce přišlo debatovat kolem dvaceti hostů, mezi nimi například organizátor petice Ivo Hucl nebo náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.
Foto: RychláPokladna.cz - One Pub
Živě
Aktualizovat reportáž
12.58

On-line přenos končí. Děkujeme vám za pozornost.

12.57

Jiří Oberpfalzer končí debatu. Slibuje zanést téma na plenární schůzi Senátu prostřednictvím senátního výboru. "O tom, zdali nastal čas zákon změnit nebo zrušit, však rozhodnou až volby, proto zatím na plénu více slíbit nemohu," ukončil řeč senátor. 

11.55

V závěrečném slovu opět hovoří organizátor petice proti EET Ivo Hucl. Poukázal na to, že nejvíce ekonomiku tíží odliv peněz nadnárodních korporací mimo Českou republiku a to EET neřeší. 

12.51 Senát logo ikona

Jako poslední řečník diskuse si vzal slovo senátor Miloš Vystrčil. "S předpokladem, že když je něco účinné, je to také správné, nemohu souhlasit. Za socialismu bylo účinné, když se do ústavy dala vedoucí úloha KSČ, ale nebylo to správné. EET je účinný zákon, ale ukáže se, že není správný. Účinné také bude, když bude v každém autě povinně GPS a každý řidič se bude v obci hlásit a ukazovat, jak jel rychle. To by bylo také účinné a vybralo by se více na pokutách. Ale bylo by to správné?" ptal se senátor. 

12.38

Imrecze popisuje účtenkovou loterii, kterou hodlá české ministerstvo financí zavést od října. "Veřejnost ji vnímala jako spotřebitelskou hru. Zapojila se do ní většina lidí a velmi nám pomohla. Zlepšilo se odhalování falešných účtenek a zároveň narostlo dobrovolné plnění daňových povinností," dodal prezident Finanční správy SR. 

12.32

František Imrecze, prezident slovenské Finanční správy, své české kolegy pochválil a vyzdvihl dosavadní spolupráci. Popsal slovenský systém registračních pokladen z roku 1995, a jak se zákon projevil v boji prosti šedé ekonomice. Jinak se ale jeho příspěvek vlastní EET prakticky netýká. 

12.20

Na řadu přicházejí zahraniční hosté ze Slovenska a Chorvatska. První mluví Boris Belanić, zástupce chorvatské velvyslankyně. "Jsem tu v nepříjemné pozici, protože pocházím ze zkorumpované země s rozvrácenou ekonomikou a zjevně nebudu mít ani peníze na to, abych se dostal zpátky na ambasádu," řekl Belanić. Uvedl, že v Chorvatsku podle statistik fiskalizace (chorvatská obdoba EET) v roce 2013 narostly ve stravovacích službách tržby o 40 procent. I tam ale bylo zavádění systému spojené s politickým odporem. Existovaly skupiny lidí, které se snažily manipulovat veřejnost a tvrdily, že podnikatelé prodávající například ryby v přístavech nemají možnost připojit se k evidenci tržeb. Za čtyři roky se ale systém vyvinul tak, že má podporu 93 procent veřejnosti."

12.14

Prohlédněte si nejpopulárnější způsoby, pomocí kterých se lze EET vyhnout:

12.08

"Můžete vymyslet čtyřicet nových bičů, můžete dávat milionové pokuty, ale dokud ke každému člověku nepostavíte kontrolora, nezabráníte snaze lidí obejít regulace státu. Ale budete muset najít také kontrolory, kteří budou kontrolovat kontrolory. A aby se nemohli domluvit, budete muset přijmout ještě kontroly, kteří budou kontrolovat kontrolory kontrolorů. A to všechno vám budou platit ti, které kontrolujete." Také Havlíček sklidil za svoji řeč potlesk.

12.02

"Venku žije deset milionů lidí. Nikoliv deset milionů strojů, nikoliv deset milionů ovcí, které musí být ostříhány," argumentuje Pavel Havlíček, předseda Asociace živnostníků. Podle něj je správnou cestou boje proti šedé ekonomice snižování daňové zátěže a regulace ze strany států. "Čím více je regulace, tím více energie lidé vydají na to,aby ji mohli obejít a přesunout se do zóny šedé ekonomiky. A EET je toho typickým příkladem," řekl Havlíček. 

11.54

Elektronická evidence tržeb musí být zrušena. Je neoprávněná, je to mrhání veřejnými prostředky, odsává prostředky podnikatelů, ničí nejslabší členy podnikatelské veřejnosti, staré lidi, kteří podnikají. EET podporuje třídní nenávist, udávání, závist a zášť. Zavedla novou podmínku podnikání, kdo chce podnikat, musí mít internet. Zákon sám je špatný a jeho zavedení bylo bezohledné vůči podnikatelské veřejnosti. A argumentovat tím, že když už byla zavedena, tak ať pokračuje, je to samé, jak zjistit, že jste zavřeli neprávem člověka a řekněte, že když už tam je, tak ať tam zůstane. 

Bábek vymezený čas svým příspěvkem, který navíc prodloužil potlesk přítomných, výrazně překročil.

11.49

Bábek se "vysmál" údajům ministerstva financí o tom, jaký finanční přínos pro státní pokladnu má EET. "Nejprve to bylo devět miliard, pak dvanáct a v reklamách jsme pak slyšeli o tom, že to přinese osmnáct miliard. Nepřineslo to nic. A že se zdvojnásobily tržby za první měsíc EET?" řekl Bábek a hned vyčíslil, že zatím daňoví poplatníci museli dát na EET čtyři miliardy korun a každá další rok na ni dají další tři miliard. "Jediné, co EET prokazatelně přinesla, jsou zlikvidované provozovny, dotace pro provozovny před krachem a nenávist lidí vůči malým živnostníkům, zejména pak těm starým živnostníkům. Ti ani pana Babiše ani paní Schillerovou vůbec nezajímají. Buď musí mít internet, nebo ať nepodnikají."

11.41

Bábek pokračuje bez servítků v tažení proti EET. "Když máte mezi sebou podvodníky, jak zaznělo od prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové, tak se máte postarat o tom, abyste mezi sebou podvodníky neměli. Ale říct: všichni teď kvůli těm podvodníkům dostanete na krk obojek, to považuji já i řada odborníků za zcela nepřiměřené," řekl.  

11.36

Zaznívají i názory naprosto odsuzující EET. "Když jsem dostal návrh elektronické evidence tržeb, po důkladné četbě jsem zjistil, že držím v ruce paskvil, zjevně zcela nepotřebný," řekl předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek. "Kdo nám byl vzorem? Země s rozvrácenou ekonomikou. Aby prosadili tento zákon, museli lhát vysocí úředníci tohoto státu," pokračuje. Vše co zaznělo o EET z úst ministerstva, byly podle Bábka lži. "Větu náměstkyně Schillerové o tom, že by bez EET finanční správa nemohla kontrolovat tržby, bych označil za nehoráznou lež, pokud bych nemluvil o dámě," řekl Bábek. 

11.26

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček říká, že EET není v podnikatelském prostředí debatním tématem číslo jedna. "Počkejme alespoň rok, zdali skutečně skončí ty desetitisíce živnostníků," uvedl. Zpochybňuje údaje o tom, kolik skončilo hospodských a restauratérů, protože jich stovky u nás končí každý rok a další zase naopak vznikají. 

11.22

"Každý bychom našli nějaké lepší řešení evidence tržeb. Ale hledat jiné řešení, než elektronické, by bylo cestou zpátky," míní Nováková. Připomněla, že podnikatelé ohodnotili zákon o EET jako druhý nejlepší loňského roku, což je podle ní důkaz o pozitivech. "Je třeba apelovat na politickou reprezentaci, že si nepřejeme, aby byl zákon zrušen a aby platil por všechny, kdo mají hotovostní tržby a aby bylo co nejméně výjimek," uzavřela Nováková svou řeč. 

11.17

První skutečně nadšený příspěvek nad elektronickou evidencí tržeb přednáší prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. "Už při návštěvě Chorvatska, kde EET mají,  jsme zjistili, že tohle je cesta, kterou bychom se měli dát. A už po necelém roce platnosti vidíme zvýšení platů v oblasti obchodu a stravovacích služeb o 30 procent. Takto dotčeni měli být všichni a to hned v jedné vlně," řekla Nováková. 

11.11

Schillerová oponuje, že takový zákon nejde připravit na "první dobrou". Uvedla, že po volbách se ministerstvo chystá na vypořádání připomínek k zákonu o EET. Uvádí například, že by bylo logické z EET vyjmout podnikatele, kteří se přihlásí k takzvané paušální dani. "U těchto lidí nemá evidence tržeb skutečně žádné opodstatnění," řekla náměstkyně ministra. 

11.00

Kdyby podoba zákona o EET záležela na diskutujících, tak už jej dnes nikdo nepozná. Také Minčič poukazuje na to, jak měl být stát velkorysý při uvalování nekompromisní povinnosti i na nejmenší podnikatele. "Tady dostala velkorysost státu pořádně na frak," dodal Minčič. A připomněl i další "brutální" postupy finanční správy v podobě zadržování vratek DPH nebo zabavování majetku. 

10.55

Ladislav Minčič z Hospodářské komory potvrzuje, že také v komoře panují rozdílné názory v rozsahu od platnosti EET pro každého metodou "padni komu padni" až po požadavek úplného zrušení zákona. "Vždy by měl být zohledňován princip, že každá regulace by měla být zavedena v souladu s dobrou správou veřejných věcí, ne jenom dobré daňové správy. A tomu neodpovídá plošné zavedení EET, protože postihuje i ty, kteří doposud platili daně poctivě a měli vše v pořádku," řekl Minčič. 

10.47

Zatím se debata stále točí kolem minulosti EET. Jiří Fojtík, ředitel sekce metodiky a výkonu daní Generálního finančního ředitelství poukazuje na to, že finanční správa je od toho, aby jednak správně vybírala daně a jednak zamezila nekalé konkurenci, která získává výhodu tím, že neplatí daně. "K tomu nám chyběly dostatečné nástroje, chyběla nám nějaká záznamoví povinnost. Proto jsme se snažili o maximální informační kampaň a podporu. Odbavili jsme 175 tisíc hovorů na infolince, odpověděli na 24 tisíc dotazů z webových stránek," argumentuje Fojtík. 

10.40 Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Slova se ujal Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu MPO. "Vnímáme, jak EET dopadá na podnikatele, přesto si myslíme, že je to inovativnější prostředí, než například evidenční pokladny. Také se nebráníme diskuzi, zdali by měli být ze systému vyjmuti někteří podnikatelé," dodal ředitel odboru. 

10.36

Schillerová navrhuje nechat platit zákona dál a hledat takzvané  průsečíky, jak by měl dál vypadat. Změny zákona připouští, některé nečekané problémy podle ní přinesla až praxe. "Nebráním se další debatě v tomto smyslu," dodala. 

10.31

"Projekt EET poškodilo mnoho fám, které o ní kolují. Například se zákonu podsouvá role Velkého Bratra, protože se dostane k obchodním údajům konkurence. Není to pravda, finanční správa má tyto údaje k dispozici už nyní," pokračuje Schillerová. Navrhuje, aby se přítomní shodli na tom, že elektronická evidence tržeb je správná cesta. Špatnou pověst zákona dává do souvislosti s negativní kampaní proti EET. 

10.25

"Naši podnikatelé se s EET vypořádali úspěšně," pokračuje náměstkyně ministra. "Zákon zajistí rovné podnikatelské prostředí a ochranu před nekalou konkurencí. podílely se na tom také podnikatelské svazy. Nepamatuji si, že by někdy nějaká zákon zažil tak masivní informační kampaň." Doplnila, že doposud zákon neměl žádný podobný nástroj na to, aby dokázal odhalit krácení tržeb u obchodníků. "Statistika hovoří o únicích 170 miliard korun ročně," dodala Schillerová. 

10.20

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová hodnotí dosavadní průběh zákona o EET. První vlna odstartovala vloni v prosinci, kdy se do ní zapojili hospodští a restauratéři. Letos v březnu se přidaly maloobchody a velkoobchody. "Zákazník nic nepocítil, nedošlo k žádnému omezení nebo zdržení provozu," řekla na úvod Schillerová. Argumentuje tím, že systém odesílání účtenek elektronickou cestou má odezvu v desetinách sekund. Obsluha pokladen si však stěžuje většinou na zdlouhavé zadávání, odbíhání ke kase a častému "padání" systému. 

10.17 Senát logo ikona

Štohl požaduje zavést EET až od jistého obratu a navrhuje diskutovat o stanovení hranice, od níž by podnikatel spadal do elektronické evidence tržeb. "Základní je vedení diskuze o vyjmutí podnikatelů s minimálními obraty," uzavřel svou řeč senátor. 

10.13 Senát logo ikona

Petici hodnotí člen hospodářského senátního výboru Pavel Štohl. "Už od začátku v Senátu panoval názor, že by v zákoně měly být výjimka pro některé skupiny podnikatelů. Ale byli jsme upozornění, že takové změny zákon nadlouho zaparkují. Dohodli jsme se proto, že zákon schválíme s tím, že pak budou následovat změny," zahájil svou řeč Štohl. 

10.11

Hucl jmenuje provozovny, které v jeho okolí už zákon stihl zlikvidovat. "Dvě trafiky, jeden koloniál, vyhlášená zámečnická dílna, cukrárna," vyjmenoval Hucl. Dodal, že zákon byl špatně připravený a není divu, že i vládní strany volají po jeho změnách. "Jsme přesvědčeni, že zákon je třeba zrušit," dodal Hucl za všeobecného potlesku většiny přítomných.

10.09

První si vzal slovo organizátor petice za zrušení EET Ivo Hucl. Uvedl, že dokument podepsalo kolem dvaceti tisíc lidí. "Jsou mezi nimi podnikatelé, kadeřnice, ale také třeba hudebníci, kteří zákon považují za likvidační. 

10.00 Senát logo ikona

Debatu zahájil senátor a zároveň moderátor diskuze Jiří Oberfalzer. Řekl, že po několika měsících platnosti zákona o elektronické evidenci tržeb bude dobré probrat, jaké jsou dopady zákona na život podnikatelů.

Domácí Martin Ťopek Domácí, Martin Ťopek
26. 7. 2017 10:20
 

Právě se děje

Další zprávy