Online: Chovají se firmy v Česku zodpovědně?

Domácí Domácí
19. 5. 2010 13:30
Online rozhovor s expertem na CSR - tedy společenskou odpovědnost firem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Američtí spotřebitelé jsou ochotni zaplatit vyšší cenu za zboží ze sociálně odpovědných firem. Podle nového průzkumu společnosti Penn Schoen Bertand  70 procent Američanů říká, že by zaplatili více za výrobek od společnosti, kterou považují za společensky zodpovědnou.

Co to vlastně je společenská zodpovědnost firem a lze ji vystopovat v České republice?

Jiný průzkum, který dělalo před rokem Factum Invenio, hovoří o tom, že pro 88 procent Čechů je důležité, aby se jejich zaměstnavatel choval společensky odpovědně, a 53 procent lidí uvádí, že je to pro ně "rozhodně důležité".

Jako společensky odpovědné vnímáme povětšinou firmy z potravinářství nebo maloobchodníky, naopak nejhorší pověst mají v tomto ohledu finanční služby, zdravotnictví nebo média.

Michal Růžička, šéfredaktor časopisu CSR Forum, byl u založení platformy "Byznys pro společnost", což je sdružení největších tuzemských firem, které se přihlásily k společenské odpovědnosti. Máme věřit ČEZu, mobilním operátorům nebo třeba ostravským dolům, že to se s odpovědností vůči společnosti míní vážně? A jak se projeví?

A právě Růžička odpovídal v on-line rozhovoru na vaše otázky.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:02Autor: Frenky Hrabal

Otázka: Ptám se, není v manufakturách, které vznikly velké množství pracovních rizik, nedodržování BOZP, jejichž důsledky platíme všichni? nemoce a úrazy správa soc.zabezpečení a zdravotní pojišťovny, na rozdíl od dle zákonů ČR odpovědné organizace.Problém pozoruji v nedodržování bezpečnostních předpisů.

Michal Růžička: Máte pravdu v tom, že bezpečnost a zdraví zaměstnanců jsou zcela základní součástí odpovědnosti firem i organizací, ať už je jejich koncept jakýkoli. Právě nastavování procesů, které vedou k zavádění standardů pro péči o zaměstnance i nad rámec zákona začínají být pro řadu firem prioritou. Ostatně, v zahraničí je tento trend patrný již nějaký čas. Pro každou firmu, zaměstnance i zákazníky by mělo být důležité sledovat, jak se firmy či obchodní partneři chovají.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:04Autor: Jarka

Otázka: Mám dotaz , proč jsou roky stejné almužny v soukromých sektorech za pětkrát více práce , než mají neustále jisté platy zaměstnanci státního sektroru...neustále navyšované .... proč firmy dávají smlouvy na dobu určitou a dále , KOLIK pracovnic ÚP si vyzkoušelo osobně ty NADNORMY? ? ? ?

Michal Růžička: Státní sektor vždycky bude jistějším zaměstnavatelem... Na druhou stranu, soukromý sektor se již učí, že budovat si dlouhodobý vztah se zaměstnancem, například i s matkami na mateřské dovolené, je efektivnější, než neustále střídat a zaučovat nové zaměstnance.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:09Autor: Vernerová M.

Otázka: Velmi nezodpovědně se začínají chovat mnozí autodopravci,neplatí svým řidičům za práci,dostávají základní mzdu 9800 hrubého a ostatní ,třeba diety jim platí až po dlouhé době nebo vůbec.A není možné je nijak donutit,aby si plnili své povinnosti.Co s tím?

Michal Růžička: Ze širšího pohledu je zřejmé, že před několika lety se podobně chovalo mnohem více firem. Zjistily ovšem, že dopady na reputaci jsou ničivé a zaměstnanců, kteří pro ně chtějí pracovat, ubývá, takže se posunuly směrem k odpovědnějším standardům. Doufejme, že takový pohyb dorazí i do autodopravy.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:10Autor: Pavel

Otázka: Mam otazku,zkousel nekdo z tech co urcili minimalni mzdu s tim vyzit?Nebo jeste,zkusit zit za "existencni minimum" (2000kc)???

Michal Růžička: Nevím, jestli to někdo zkoušel.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:14Autor: Jan Stárek

Otázka: Dobrý den pane Růžičko,
velmi by mně zajímalo, jak se nechá změřit, určit, nebo jinak hodnotit sociální odpovědnost firem.
Takové ty bláboly, co o sobě vyhlašuje sama firma, to platí? Tím se to měří? Proklamace, kecy a tak?

Michal Růžička: Ano, měřit se to dá - a dokonce musí! Existuje řada mezinárodních standardů a metodik, na základě kterých firma sleduje a vyhodnocuje dopady své činnosti v oblasti životního prostředí, zaměstnanců a dopadů na okolí, v němž podníká. Platforma Byznys pro společnost, stejně jako její partner, britská Business in the Community, pomáhá taková měření zavádět. A jak informacím z firem věřit? Zkušené společnosti nechávají všechny zveřejňované informace ověřovat nezávislou třetí stranou.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:19Autor: wendis

Otázka: Jak jsou u nás vedeni manažeři a jejich zástupci na nižší úrovni velkých firem ? Proč když potřebuji objednat nějaký produkt, tak všechno jde jak po drátku, zkrátka vynikající . Ale jdyž se od jejich služeb chci odhlásit, tak najednou nikdo není kdo by to vyřídil . Myslím tím třeba mob. operátory ?

Michal Růžička: Asi tím chcete říct, že některé firmy jsou z vašeho pohledu odpovědné pouze v některých svých činnostech. Je pravda, že komplexní přístup k odpovědnosti firmy v České republice teprve postupně zavádějí. V této věci je velmi důležitá komunikace požadavků ze strany zákazníků. Například, nebýt tlaku společenské poptávky, výrobci by nenabízeli některé speciálně upravené přístroje pro seniory a podobně.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:20Autor: Marta Opava

Otázka: Těch 50,- Kč / h za poctivou práci , co bere většina žen v ČEZkoSomálsku , to jste uzavřeli globálně celorepublikově formou paktu, že jsou ty almužny všude stejné ?...

Michal Růžička: Omlouvám se, ale otázce nerozumím.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:22Autor: David

Otázka: Dobrý den,
zajímalo by mě, zda se do sociálně zodpovědného chování započítávají i náklady na to, aby se zaměstnanec danou agendu naučil. I ve veř. sektoru jsem jako absolvent školy léta z pracovního poměru zamv. vyhazován, ale kdyby i jeden tak neučinil a naučil mě to, tak by to všem prospělo.D

Michal Růžička: Samozřejmě! Rozvoj a vzdělávání zaměstnanců patří mezi pilíře společenské odpovědnosti firem. Firmy dobře vědí, že kvalifikovaní zaměstnanci jsou nejdůležitější kapitál. Při náboru k dalšímu zaměstnavateli se na to zeptejte.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:24Autor: Trégl

Otázka: Dobrý den.
Je možno považovat chléb či pečivo s cenou pouhé mouky za dampingovou cenu? Stíhá stát dampingové ceny obchodních řetězců a jak?

Michal Růžička: Máte pravdu. Ve společenské odpovědnosti by měla existovat rovnováha mezi tím, co kontroluje stát a tím, jaká pravidla si nastaví samy firmy. Například v rámci oboru finančnictví, retailu atd.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:28Autor: kata

Otázka: Dobrý den, osobně se mi nelíbí, jak mluví o lidech, že jsou ekonomicky negramotní, ale jakmile člověk trochu do této ekonomiky nahlédne, zjistí, že i volný čas jsou peníze. A z tohoto ohledu je vlastně nevhodné chování zaměstnavatelů vyžadovat přesčasy po svých zaměstnancích zdarma. Je to vhodné?

Michal Růžička: Mně se to také nelíbí. Zaměstnavatelé by měli usilovat o to, aby zaměstnávali spokojené zaměstnance. K tomu patří i vyváženost mezi soukormým a pracovním životem, tzv. work-life balance. Platforma Byznys pro společnost ostatně nabízí firmám v této věci zkušenosti a poradenství. Váš zaměstnavatel se může inspirovat na webových stránkách BpS.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:30Autor: Helena Rybenská, Cheb

Otázka: Mohl byste mi zodpovědně říci, proč v celé se ČR využívá v potravinářství tolik t.zv. "éček"?Jde o kvalitu?
Že by firmy v potravinářství byly tak zodpovědné, tak to tedy je pro mě novinka. Kdyby totiž v potravinářství byly tak zodpovědné, tak se budou chovat jinak.

Michal Růžička: Stačí, aby významná skupina zákazníků přestala potraviny s tzv. éčky kupovat a vyžadovala od výrobců více informací.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:33Autor: Pepa

Otázka: Mě by zajímalo proč stát vydá 10 milionů na vybudování Hyundai-Nošovice odpustí jim daně a když příjdou povodně a lidé jsou zoufalí a mají zatopené domy tak jim Korejci hrozí okamžitou výpovědí za to že zachranují svůj majetek a makají pro šikmooké šílence za 12000kč čistého měsíčně i méně?

Michal Růžička: O tom, že by někdo hrozil výpovědí zaměstnancům, kteří jsou vytopeni, osobně nic nevím. Sám jsem byl obětí povodní v pražském Karlíně a kdyby se můj tehdejší zaměstnavatel takto zachoval, považoval bych to za vrchol neodpovědnosti. Jsem rád, že znám spíše opačné příklady, kdy firmy svým zaměstnancům a obětem vůbec, spíše pomáhají.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:35Autor: senátnívyžírka

Otázka: V ČR už žádný seriózní firmy neexistují. Ty co zde jsou mají za prvořadý úkol oškubat zákazníka a prodat mu aušusy. Jedna z nejhorších je firma Witte Nejdek, tam se jedná o robotu!

Michal Růžička: Je důležité, podle čeho posuzujete serióznost firem. Já bych takhle absolutní soud nevyslovil. A firmu z Nejdku, omlouvám se, neznám.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:37Autor: asdf

Otázka: V USA se investice do cause marketingu, nebo do programu CSR se zvětšuji, jak je to v ČR? Už jen z předešlých dotazů je vidět, že lidí tomuto směru moc nedůvěřuji.

Michal Růžička: Důvěra vždycky přichází se znalostí věci. Pokud se týká rozpočtů firem na programy CSR a cause marketingu, objemy se rok od roku zvyšují. Kromě jiného proto, že firmy hledají nová komunikační témata a i proto, že zájem veřejnosti o společenskou odpovědnost firem roste.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:41Autor: Jarmila

Otázka: Dobrý den,bydlím na Ostravsku a největší firma Arcelor Mittal zde neskutečně znečišťuje ovzduší. Připadá mi to jako chemická válka, kolik naše sliznice, plíce, cévy atd. vydrží. Není dne, kdy by se dal dýchat čistý vzduch. Nikde ve světě to není možné Kdo a jak přinutí k zodpovědnosti Arc. Mittal?

Michal Růžička: Ano, vím. Aby se něco významně změnilo, Arcelor Mittal musí továrnu buď zavřít, anebo změnit technologie. Já chvi věřit, že na této změně pracuje, protože veřejně říká, že jej otázky ekologie a společenské odpovědnosti zajímají. Víc k tomu těžko říct.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:46Autor: o4z2o

Otázka: Nemyslíte si, že CSR společností v České republice je poměrně směšné, jelikož na zapádě se vydává na CSR okolo 3% zisku a v ČR je jedinou společností, která se takto chová Johnson and Johnson? ČEZ a podobné veletoče mají CSR jen aby se něřeklo, absolutní výše peněz je zbytečná veličina...

Michal Růžička: Myslím, že mluvíte jen o jedné části CSR, a tou je dárcovství. A navíc, procenta jsou vyšší. Vítězem TOP Filantrop za rok 2009 se v kategorii, o níž píšete, stala společnost KPMG, která věnovala ze svého zisku kolem 20%. I v zahraničí je ale běžné, že platí úměra: čím vyšší zisk, tím menší procento darovaných peněz.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:48Autor: Pravda

Otázka: Zahraniční majitelé zemí Českých si ročně odvážejí 500 miliard Kč výnosů a zisků.
Je to od nich zodpovědné takto nás vysávat, když my žádné firmy v zahraničí nevlastníme.

Michal Růžička: Mělo by podle mého platit, že by firma měla finančně přispívat té ekonomice, v níž podniká. Existují i mezinárodní studie, které sledují odovod daní u mezinárodních korporací v jednotlivých zemích.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:49Autor: Diskuter

Otázka: kde je mozne najit seznam pozadavku nutnych k uspokojeni prohlaseni o firme ze je socialne zodpovedn? Anebo muzete je vyjmenovat?

Michal Růžička: Podívejte se na webové stránky www.byznysprospolecnost.cz

Odpovězeno: 19. 05. | 12:49Autor: Pepa

Otázka: Proč stát už konečně nezarazí podvádění v soukromém sektoru.
Např. posílání zaměstnanců soukromých firem na pracovní úřady, jen kvůli tomu aby sami ušetřili.
V době registrace na PU nadále pracují pro svého soukromého zaměstnavatele, který za ně ale již neplatí odvody

Michal Růžička: Myslím, že jsem už odpověděl.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:52Autor: Petr Lahodný

Otázka: Dobrý den pane Růžička,
píše se zde o nějaké odpovědnosti. Co to vlastně ona společenská odpovědnost je? Nemyslíte, že by bylo vhodnější bavit se o kvalitě služeb, výrobků, přístupu firem k zaměstnancům a zákazníkům? A Vy osobně, věříte ČEZu, že funguje pro lidi, nebo sám pro vlastní zisky?

Michal Růžička: Ano, můžeme se bavit i o hodnotách a kvalitativních parametrech, to vše patří do obecnějšího koceptu odpovědnosti. Obecně věřím tomu, že firma musí být rentabilní a ke zisku se musí dobrat odpovědný, způsobem. Takže by měla fungovat jak pro lidi, tak pro sebe.

Odpovězeno: 19. 05. | 12:56Autor: Kuba

Otázka: Dobrý den,
Nějak nevim co si představit pod pojmem společensky odpovědné chování..

Jaké firmy (i zahraniční) působící v Česku považujete za společensky nejzodpovědnější?
děkuji

Michal Růžička: Společensky odpovědná firma je taková, která podniká s ohledem na životní prostředí, zaměstnance, zákazníky, komunitu a potřebné. "Nejvíce" odpovědná je firma, která má všechny tyto oblasti strategicky zachycené ve svých procesech. Já se nechci stavět do role porotce, ale je jisté, že všichni členové platformy Byznys pro společnost mají za sebou několik let práce v této oblasti.

Odpovězeno: 19. 05. | 13:00Autor: Bia

Otázka: Dobry den, myslim, ze socialni zodpovednost firem je iluze, to by muselo byt neco delano ze strany statu - napr. ochrana lidi v preduchodovem veku proti propousteni, ekologicka odpovednost apod., protoze firmy z vlastni vule u nas nebudou nic takoveho zavadet.

Michal Růžička: Budou. Společenská odpovědnost firem je něco, co firmám přináší ekonomický efekt a trvalou udržitelnost. Nedávno zde byl na návštěvě John Heaslip, ředitel Business in the Community pro Severní Irsko a ten firmám řekl: CSR není k tomu, aby měly firmy za co utrácet zisk, ale proto, aby jej byly schopny udržet. Jinými slovy: kdo se chová neodpovědně, nepřežije.

Odpovězeno: 19. 05. | 13:03Autor: katka

Otázka: Dobrý den, je zodpovedné zaměstnávat cizince, když máme plné úřady práce. Jak se má pak ekonomika zvedat, když peníze následně odchází.

Michal Růžička: Obávám se, že žijeme v otevřeném trhu a příliv cizinců (stejně jako zahraničního kapitálu)je přirozenou součástí současného světa. Cizinci jsou na všech pozicích, které si dovedeme představit, od generálních ředitelů po manuální pracovníky, vykonávající práce, které už Češi dělat nechtějí.

 

Právě se děje

Další zprávy