Vláda omezí paušály pro OSVČ, ale základní sleva zůstane

Petr Kučera Petr Kučera
21. 5. 2014 19:15
Základní sleva na poplatníka zůstane. Takzvané výdajové paušály ale budou moci podnikatelé využít jen u příjmů nepřevyšujících dva milionů korun.
"Navrhneme zastropování všech paušálů a vše ostatní se nezmění."
"Navrhneme zastropování všech paušálů a vše ostatní se nezmění." | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se dohodla na omezení takzvaných výdajových paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Oproti původnímu návrhu ministerstva financí nepřijdou podnikatelé o základní daňovou slevu na poplatníka, nevrátí se jim však sleva na dítě a na vyživovanou manželku či manžela.

„Kompenzací“ za ponechání základní slevy bude také zavedení stropu pro využití paušálů – příjmy do dvou milionů korun ročně – i pro podnikatele s osmdesátiprocentním paušálem, tedy pro řemeslné živnosti a zemědělce.

Po setkání s předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Jen "pracovní návrh"

Na navrhované omezení základní slevy na poplatníka pro OSVČ využívající paušály upozornil v minulém týdnu online deník Aktuálně.cz. Svůj návrh „daňového balíčku“ dokončilo ministerstvo financí a odeslalo jej do připomínkového řízení. Zveřejnilo jej také na vládním webu.

Podle dnešního Babišova vyjádření však šlo o „pracovní návrh“, který nebyl konzultován s koalicí ani vládou. „Bylo to unáhlené. Vedli jsme o tom debatu na koaliční radě a domluvili jsme se, že navrhneme zastropování všech paušálů a vše ostatní se nezmění," uvedl Babiš.
 
"Pro nás je nový návrh akceptovatelný. Bude tak možné využívat daňové zvýhodnění na poplatníka," říká Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Slevy se nezmění

Podle původního návrhu, který ministerstvo financí poslalo minulý týden do připomínkového řízení, by si už OSVČ využívající paušály nemohly odečítat z daní základní slevu na poplatníka, tedy až 24 840 korun ročně. Nárok na slevu by neztratili lidé, u nichž je součet dílčích základů daně s využitím paušálů nižší než 50 procent celkového základu daně. Tedy typicky zaměstnanci, kteří mají menší vedlejší příjem z podnikání nebo pronájmu.

Na druhou stranu by se podnikatelům vrátila možnost využívat daňové slevy na dítě (nyní 13 404 korun ročně na každé dítě s možností takzvaného bonusu) a vyživovanou manželku (24 840 korun ročně). Tuto možnost jim sebrala předchozí vláda Petra Nečase. Nynější náměstkyně ministra pro oblast daní Simona Hornochová považovala toto omezení za nesystémové a v rozporu s vládní snahou podporovat rodiny s dětmi.

Pokud by původní návrhy prošly, polepšily si podle výpočtů Aktuálně.cz OSVČ, které mají více dětí a nejlépe ještě manželku či manžela bez příjmů - ovšem zejména v porovnání s nynějším stavem, nikoliv před omezeními slev prosazenými ještě Nečasovou vládou.

Podle dnešní koaliční dohody tedy podnikatelům nakonec zůstane základní sleva, nevrátí se jim ale možnost odečítat si slevy na dítě a manželku.

Dvoumilionový strop pro všechny

Druhé z navrhovaných omezení pak má rozšířit dosavadní „stropy“. Už pro příjmy za loňský rok platí, že u činností spadajících do paušálů ve výši čtyřicet a třicet procent (svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu) lze paušály využít pouze u příjmů nepřesahujících dva miliony korun ročně. Omezení prosadil ještě exministr Miroslav Kalousek.

Ministerstvo financí původně navrhovalo, aby se dvoumilionový „strop“ rozšířil i pro šedesátiprocentní paušály, tedy neřemeslné živnosti. Pokud budou mít živnostníci tržby přes dva miliony, museli by místo paušálů prokazovat skutečné náklady s využitím účtenek a faktur.

Bez stropu tak měly zůstat jen osmdesátiprocentní paušály pro řemeslné živnosti a zemědělce. Podle dnešní koaliční dohody se však stropy zřejmě rozšíří na všechny paušály bez výjimky, tedy i pro osmdesátiprocentní.

Na samotné procentní výši paušálů pro jednotlivé skupiny OSVČ se nic měnit nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy